Coface a pus sub supraveghere negativa o serie de economii mari din zona euro si a taiat ratingul cu o treapta pentru Grecia si Cipru, in contextul in care situatiile financiare ale companiilor din Europa si Statele Unite s-au deteriorat semnificativ incepand cu vara acestui an.
"Pe langa efectul negativ al dezindatorarii agentilor economici din Europa si Statele Unite, care in trecut a avut impact asupra activitatii, criza de incredere, ilustrata de volatilitatea pietelor financiare, a inceput sa se raspandeasca in economia reala", potrivit Coface.

O alta sursa de ingrijorare este neincrederea fata de banci, ca urmare a expunerii la tarile cu probleme ale datoriilor, ceea ce ar putea afecta accesul la credite pentru companiile europene.

In prima jumatate a anului 2011, nivelul creditarii in Grecia, Spania, Portugalia si Irlanda s-a contractat, iar un risc major identificat de Coface este rarirea creditelor si in inima Uniunii Europene.

"In acest context, platile restante inregistrate de catre Coface indica din nou o tendinta ascendenta, in special in economiile din zona euro periferica. Coface estimeaza in 2011 o crestere moderata fata de estimarile initiale de 1,6% in Uniunea monetara", arata agentia de evaluare a riscului.

Cea mai drastica revizuire de rating a avut loc in cazul Greciei, cu un nivel, la clasa C, si pentru Cipru la clasa B.

"Recesiunea, mai grava decat estimarile initiale, (-4% in 2011) a crescut si mai mult deficitul public din Grecia. Desi anticipata la scara larga, o mai mare incapacitate din partea guvernului grec va afecta investitorii si bancile, care au inasprit conditiile de creditare pentru companii", potrivit Coface.

In plus, Coface a eliminat tendinta pozitiva pentru cinci economii din zona euro - Germania, Austria, Belgia, Franta si Olanda - care au acum un rating A2.

De asemenea, evaluarile clasei de risc A3 pentru Italia si A4 pentru Portugalia au fost puse sub supraveghere negativa.

"Inasprirea masurilor de austeritate bugetara ar trebui sa mentina economia italiana intr-o cvasi-stagnare si economia portugheza in recesiune in 2011 si dupa 2011. Capacitatile de plata ale companiilor sunt afectate de tendintele negative din contextul macroeconomic si financiar al acestor doua tari, dupa cum a dovedit si deteriorarea experientei Coface referitoare la plata in cazul companiilor italiene si portugheze, in prima jumatate a anului 2011", mai arata raportul Coface.

Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri F