Lungu: Cresterea TVA este benefica doar pe termen scurt

Cresterea TVA este benefica pe termen scurt pentru ca aduce mai multe venituri la bugetul statului, insa, ulterior, un nivel ridicat al taxarii incurajeaza evaziunea, ceea ce determina scaderea colectarii, considera Laurian Lungu, managing partner al grupului Macroanalitica.

"Noi colectam mai putin acum decat inainte sa avem cresterea de TVA. Nu neaparat ca a scazut consumul. Un nivel mai ridicat al taxelor incurajeaza evaziunea. Pe termene foarte scurte avem rezultate pentru ca agentii economici nu reactioneaza. Le trebuie o perioada de timp, insa dupa aceea exista aceasta ajustare si incepi sa ai efectele perverse", a spus Lungu, citat de Mediafax.

In opinia lui Daniel Daianu, fost ministru de finante, solutia consta in eficientizarea cheltuirii banului public, cresterea absorbtiei fondurilor europene, dar si eliminarea unei parti din economia subterana.

"Este o masura foarte brutala (cresterea TVA - n.r.). Nu asta este solutia sa-ti faci consolidare fiscala. Un nivel atat de inalt va favoriza evaziunea", considera Daianu.

Lungu a aratat intr-o prezentare ca intr-un scenariu mediu, in care ecomomia subterana reprezinta 27% din PIB, o reducere la jumatate ar aduce la buget venituri reprezentand 3,7% din PIB, ceea ce ar rezolva problema deficitului bugetar.

El a spus anterior ca cifrele oficiale ale Institutului National de Statistica arata ca economia subterana, nefiscalizata, reprezinta 19% din PIB, insa exista studii in care nivelul acesteia este estimat chiar la 40% din PIB.

Romania trebuie sa reduca deficitul bugetar de la o tinta de 4,4% din PIB in acest an la 3% anul viitor. In 2012, deficitul va fi calculat potrivit standardelor europene ESA 95 si va include si arieratele companiilor de stat.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri