Cresterea TVA este benefica pe termen scurt pentru ca aduce mai multe venituri la bugetul statului, insa, ulterior, un nivel ridicat al taxarii incurajeaza evaziunea, ceea ce determina scaderea colectarii, considera Laurian Lungu, managing partner al grupului Macroanalitica.
"Noi colectam mai putin acum decat inainte sa avem cresterea de TVA. Nu neaparat ca a scazut consumul. Un nivel mai ridicat al taxelor incurajeaza evaziunea. Pe termene foarte scurte avem rezultate pentru ca agentii economici nu reactioneaza. Le trebuie o perioada de timp, insa dupa aceea exista aceasta ajustare si incepi sa ai efectele perverse", a spus Lungu, citat de Mediafax.

In opinia lui Daniel Daianu, fost ministru de finante, solutia consta in eficientizarea cheltuirii banului public, cresterea absorbtiei fondurilor europene, dar si eliminarea unei parti din economia subterana.

"Este o masura foarte brutala (cresterea TVA - n.r.). Nu asta este solutia sa-ti faci consolidare fiscala. Un nivel atat de inalt va favoriza evaziunea", considera Daianu.

Lungu a aratat intr-o prezentare ca intr-un scenariu mediu, in care ecomomia subterana reprezinta 27% din PIB, o reducere la jumatate ar aduce la buget venituri reprezentand 3,7% din PIB, ceea ce ar rezolva problema deficitului bugetar.

El a spus anterior ca cifrele oficiale ale Institutului National de Statistica arata ca economia subterana, nefiscalizata, reprezinta 19% din PIB, insa exista studii in care nivelul acesteia este estimat chiar la 40% din PIB.

Romania trebuie sa reduca deficitul bugetar de la o tinta de 4,4% din PIB in acest an la 3% anul viitor. In 2012, deficitul va fi calculat potrivit standardelor europene ESA 95 si va include si arieratele companiilor de stat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri