BEI ne imprumuta cu aproape 80 de milioane de euro

asdas

Guvernul Romaniei si Banca Europeana de Investitii (BEI) au semnat ieri la Bucuresti doua contracte de finantare in domeniile sanatatii si infrastructurii in valoare de aproape 80 de milioane de euro.

Finantarea este acordata pentru o perioada de 25 de ani, cu 5 ani perioada de gratie, iar dobanda este egala cu dobanda-standard BEI, calculata conform standardelor bancii si platita semestrial. Primul contract, cifrat la 66,4 milioane de euro, este destinat reabilitarii sectorului sanitar, banii urmand a fi folositi pentru dotarea cu diverse echipamente medicale a mai multor maternitati si unitati spitalicesti. In ceea ce priveste cel de-al doilea contract de finantare semnat cu BEI, acesta are o valoare de 12,5 milioane de euro. Suma alocata va fi folosita pentru sustinerea Programului de dezvoltare a infrastructurii in orasele mici si mijlocii din Romania (Small and medium towns infrastructure development - SAMTID).

Programul are ca obiectiv modernizarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare in orasele mici si mijlocii. Imprumutul acordat de BEI face parte din prima faza a programului SAMTID, evaluata la circa 40 de milioane de euro. Aceasta suma este completata de un grant PHARE de 14,4 milioane de euro, de alocatii de la bugetul de stat in valoare de 4,9 milioane de euro si de alte fonduri care includ un imprumut BERD in valoare de 7,2 milioane de euro. Din intreaga suma de 40 de milioane de euro se vor finanta proiecte in judetele Alba, Botosani, Calarasi si Hunedoara.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri