Organizatia Atradius, specializata in asigurari de credit globale, a realizat o serie de rapoarte menite sa ajute diverse companii sa-si protejeze vanzarile pe credit in tari cu economii emergente din Europa, in speta din Europa Centrala si de Est. Desi aceste piete au inregistrat in ultimii ani uimitoare cresteri economice, companiile britanice care au afaceri aici trebuie sa fie constiente si de reversul medaliei, avertizeaza organizatia. Pe unele piete, de pilda, persista probleme legate de existenta unor sisteme juridice lente, de lipsa judecatorilor pregatiti si a personalului administrativ, iar instabilitatea economica este inca vizibila, atrage atentia Atradius, intr-un articol publicat pe site-ul sau oficial .

Romania este creditata de Atradius drept cel mai riscant loc pentru a face afaceri. Situatia politica a tarii este relativ instabila, iar economia este inca intr-o stare precara, in masura in care incercarile guvernului de a introduce reforme au fost blocate de conflicte din interiorul coalitiei de guvernare. Cu toate acestea, economia romaneasca inregistrat o crestere de peste 8 puncte procentuale, in 2005, prin urmare exista si numeroase avantaje pentru cei care inteleg si sunt dispusi sa-si asume riscurile.

In Bulgaria este putin mai rau

Cadrul legal din Bulgaria este chiar mai deficitar, ceea ce creeaza numeroase probleme pentru companiile care incearca sa-si recupereze datoriile sau sa initieze procedurile de insolvabilitate. Creditorii se bucura de sprijinul a putine drepturi legale, in plus exista o lipsa acuta de judecatori specializati in astfel de operatiuni, iar procedurile in sine sunt extrem de stufoase.

Potrivit sursei citate, doar sistemul juridic estonian este suficient de eficient pentru a gestiona cazurile de recuperare a datoriilor, fiind nevoie in medie aici de doar 150 de zile pentru rezolvarea unui astfel de caz, in comparatie cu 225 de zile in medie pentru o tara membra a Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economice (OECD). In Slovenia, este recomandata folosirea documentelor scrise de amintire a platii, semnate de un avocat sloven, la fel cum recomandata este si includerea unei clauze arbitrare de intelegere in noile parteneriate de afaceri.

Atradius a realizat o serie de rapoarte in care fiecare tara analizata primeste o evaluare de credibilitate si o analiza economica, urmata de recomandari concrete menite sa inlesneasca intelegerea procedurilor locale de creditare, termenii de plata recomandati si optiunile de recuperare a eventualelor datorii.

Coface a acordat Romaniei rating european

Pe de alta parte, agentia franceza de rating si management al riscului, Coface, a ridicat, la sfarsitul lunii ianuarie, ratingul de tara al Romaniei la coeficientul A4. Rating-ul de tara B al Romaniei, din decembrie 2004, a fost apreciat ca B+ in iunie 2005, si a trecut la A4 in decembrie 2005. A4 denota un istoric al platilor mediocru, ce se poate inrautati din cauza unui mediu economic si politic ce se deterioreaza. Cu toate acestea, probabilitatea de neplata este inca admisibila, in timp ce B era echivalent cu un mediu economic si politic instabil, capabil sa afecteze in continuare un istoric al platilor deja sarac.

In comparatie cu evolutiile din celelalte tari din Europa Centrala si de Est, Romania ocupa penultima pozitie, inaintea Bulgariei, cu un rating de tara mentinut la B+ inca din 2004, si la egalitate cu Croatia, al carui rating stagneaza la A4 inca din 2003. Inaintea Romaniei se afla Slovacia si Polonia cu rating A3. De remarcat este faptul ca ratingul Ungariei a primit o listare negativa, de A2 -, ce ar fi putut duce la un dezechilibru in regiune. Insa aprecierea ratigului de tara al Romaniei a dus la mentinerea unui rating constant in Europa Centrala si de Est.

Acest rating este un indicator de risc al comportamentului mediu de plata al companiilor din Romania si va conduce la cresterea numarului de companii care vor fi asigurate impotriva riscului de neplata si la cresterea limitei de credit acordata acestora.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri