Romania are cele mai mari cheltuieli cu investitiile din Europa, dar rezultatele nu sunt cuantificate, iar Finantele trebuie sa justifice unele proiecte pentru ca de multe ori sunt alocati bani publici pentru "gauri negre", afirma Catalin Pauna, economist-sef la Biroul Bancii Mondiale in Romania.
"Cheltuielile noastre publice cu ceea ce numim investitiile sunt ca procent din PIB cele mai mari din Europa, si au fost mult timp. O parte au fost explicate de procesul de convergenta. Dar daca ne uitam concret, unde sunt strazile…de multe ori bagam bani publici in gauri negre", a spus Pauna, citat de Mediafax.

Potrivit economistului Bancii Mondiale, exista proiecte din anii '70-'80 care inca primesc finantari de la bugetul statului si trebuie analizat daca asemenea investitii mai sunt justificate.

"Nu stim ce se intampla cu banii acestia dupa ce i-am investit. Nimeni nu masoara in ce masura investitiile publice si-au atins scopul. (…) Cred ca Ministerul Finantelor ar trebui sa se concentreze mai atent pe portofoliul de investitii la nivelul ordonantorilor de credite pentru ca venituri importante pot veni de acolo", a continuat Pauna.

Economistul a aratat ca discutiile legate de nivelul taxarii nu pot fi decuplate de eficienta cheltuirii banului public.

"Cheltuielile din sanatate au crescut enorm in ultimii 10 ani. Se vede in indicatori de sanatate mult mai buni? Nu cred ca se vede acest lucru. La fel si in educatie", a adaugat Pauna.

Referind-se la problema colectarii reduse la buget, Pauna spune ca rezolvarea nu va fi una usoara, mentionand experienta Bulgariei, care a reusit sa imbunatateasca substantial veniturile la buget dupa o perioada de sase ani.

"In Bulgaria a fost un proiect de succes, care a necesitat o restructurare substantiala a retelelor din teritoriu. Erau peste 200 de teritorii de colectare. La sfarșitul procesului au ramas vreo cinci in toata Bulgaria. Cred ca determinant a fost vointa politica. Cei care au fost la conducere au inteles ca este un proiect important, care aduce beneficii imense", a explicat Pauna.

Oficialul Bancii Mondiale a adaugat ca au fost luate unele masuri pentru reformarea sistemului, insa rezultatele nu se vor vedea imediat.

"Un grad de absorbtie a fondurilor structurale de 3,7% este extrem de mic dupa patru ani ca membri ai UE. Toata aceasta restructurare este extrem de dificila si ia foarte mult timp. Trebuie sa fim rabdatori ca nu vom avea rezultate pe termen foarte scurt", a mai spus Pauna.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri