CIS, una dintre cele mai puternice organizatii de companii straine din Romania, a lansat anul trecut Programul de Crestere Economica, care cuprindea 80 de masuri, concentrate in zece domenii importante de interventie si a indicat 12 prioritati in vederea readucerea economiei romanesti pe crestere, dupa doi ani de recesiune.

"La un an de la prezentarea programului, Guvernul a adoptat decizii importante in ceea ce priveste 11 dintre masurile propuse, multe dintre acestea fiind printre prioritare", se arata intr-un comunicat al CIS.

Printre alte masuri propuse de CIS si adoptate de Guvern se mai numara crearea de facilitati de finantare pentru IMM-uri, introducerea unor masuri de reducere a arieratelor bugetelor publice, reducerea penalitatilor pentru platile intarziate catre buget, precum si continuarea programului Prima Casa.

Citeste si:

Potrivit CIS, aplicarea doar a celor 12 masuri prioritare ar avea ca efect cresterea Produsului Intern Brut al Romaniei cu 11,6% pana in 2015, in termeni reali, crearea a 250.000 de locuri de munca si majorarea veniturilor bugetare cu 8,5%.

Costurile bugetare cumulate suplimentare presupuse de cele mai urgente 12 actiuni au o pondere de 0,7% din PIB. Pe termen lung, estimarile arata ca masurile vor genera o crestere economica indirecta suplimentara de circa 15-20% din impactul direct.