Tendinta de scumpire a motorinei mai mult decat benzina se resimte si la nivel international, dar in Romania este determinata si de un deficit de productie, care nu reuseste sa acopere cererea, a spus Mariana Gheorghe, directorul executiv al OMV Petrom.
"Cererea de diesel a crescut, iar preturile sunt doar o reflectie a cererii si ofertei. In Romania, producem mai putin decat este cererea. Trendul de scumpire a motorinei exista si la nivel international", a spus Mariana Gheorghe.

Petrom a scumpit de luni preturile la combustibili, cea mai mare majorare fiind de 12 bani pe litru, la motorina. In schimb, benzina s-a scumpit cu doar 6 bani/litru.

Motorina a ajuns la un pret de 5,43 lei/litru, iar benzina la 5,44 lei litrul. Inaintea majorarii operate de Petrom, preturile medii erau de 5,38 lei litrul de benzina si 5,31 lei litrul de motorina.

Reprezentantii companiei au declarat ca principalul motiv pentru majorarea preturilor este cotatia internationala a produselor petroliere.

In privinta sanselor de crestere economica, seful OMV Petrom considera ca Romania are baze solide pentru a continua avansul economiei si anul viitor, chiar daca ritmul de crestere ar putea sa fie de doar 1-2%.

"Este foarte greu sa existe acel guru care poate sa dea cu adevarat o prognoza justificata, intrucat datorita incertitudinilor exista o varietate de ipoteze si atunci aceste prognoze pentru anul 2012 sunt cu marja mai mare de eroare", a explicat Mariana Gheorghe.

Ea a subliniat ca anul viitor provocarea cea mai mare va fi zona internationala si in special cea europeana, iar in al doilea rand exista riscuri si din perspectiva anului electoral.

"Avem o baza care ar putea justifica cresterea economica de anul viitor. Consolidarea fiscala, masurile si prioritizarile pe care le-am discutat pot crea o baza solida pe care sa ne bazam si anul viitor pentru cresterea economica. Dar raportul dintre potentialul local si factorii exogeni este foarte greu de prevazut, deci ma voi limita la a spune ca putem miza pe o crestere de 1-2% anul viitor", a mai spus Gheorghe.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri