Reducerea prognozei de crestere economica pentru 2012 nu este specifica doar Romaniei, ci tuturor statelor europene, si are la baza situatia din zona euro, unde merge cea mai mare parte din exporturi, inclusiv din Romania, a declarat Claudia Pendred, directorul pentru Romania al institutiei, scrie Mediafax.

"Reducerea PIB pentru 2012 nu este specifica doar Romaniei. Este o problema a Europei. Foarte multi analisti ai FMI au redus previziunile PIB si pentru Romania, dar si pentru alte state din Europa, din cauza evolutiei exporturilor care se vor reduce pe fondul problemelor din zona euro. Romania exporta cel mai mult in UE, iar increderea consumatorilor din zona euro este in scadere, de aceea exporturile se vor diminua in perioada urmatoare", a spus oficialul BERD la lansarea de catre Consiliul Investitorilor Straini a Cartii Albe 2011.

Ea a mentionat insa ca nimeni nu stie ce se va intampla anul viitor.

"Unii spun ca Romania va avea in 2012 crestere de 1%, altii spun sub 1%, FMI in jur de 2%, iar BERD 1,1%. Este un grad de nesiguranta cu privire le evolutia PIB", a adaugat Pendred.

BERD a redus drastic prognoza de crestere economica a Romaniei in 2012, cu 2,7 puncte procentuale, la 1,1%, din cauza expunerii mari la economia Greciei, o revizuire mai ampla intre statele in care banca este prezenta fiind aplicata doar Slovaciei. Banca anticipa in iulie ca PIB-ul Romaniei va avansa anul viitor cu 3,8%.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara la sfarsitul lunii septembrie ca FMI va revizui la circa 2% prognoza de crestere economica a Romaniei de anul viitor, noua proiectie fiind la jumatate fata de estimarea actuala, in conditiile in care riscurile de contagiune de pe plan extern s-au amplificat.

Totodata, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a aratat marti ca fata de stategia bugetar-fiscala aprobata in aceasta vara va fi facuta o ajustare "in jos" a cresterii economice pentru 2012, prognozata initial la 3,5%.

Pentru acest an, autoritatile mizeaza pe o crestere economica de 1,5%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Doar 1,7% dintre romani doneaza sange. In Austria, 70%