Improving Energy Efficency Low-Income Households and Communities in Romania va fi implementat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare - UNDP (Romania), cu sprijinul Ministerului Mediului si Padurilor, al Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri si al Consiliului Roman al Cladirilor Verzi.

Obiectivul proiectului consta in cresterea performantei energetice a 40 de cladiri (gradinite, crese, dispensare, azile de batrani, case) din comunitati cu venituri reduse, folosind materiale traditionale distincte pentru fiecare zona si are ca tinta reducerea costurilor pentru consumul de combustibil.

Bugetul proiectului UNDP-MDRT este de trei milioane de dolari, reprezentand un grant al Fondului Global de Mediu (GEF) si UNDP, iar contributia financiara a autoritatilor publice locale din Romania va fi de aproximativ 10% din valoarea lucrarilor de reabilitare.

"Pana acum, guvernul a generat nenumarate programe prin care incercam sa sprijinim populatia sa isi reabiliteze locuintele", a declarat joi ministrul Dezvoltarii.

Udrea a spus ca avantajele reabilitarii termice sunt pe de o parte scaderea cheltuielilor cu incalzirea, dar si reamenajarea din punct de vedere urbanistic a comunitatilor.

Citeste si:

"Din pacate, mai ales in comunitatile in care s-a construit foarte mult inainte de 1989 arata de multe ori foarte trist. Cladirile nu sunt in spiritul in care am dori sa construim in 2011. Nu inseamna ca ce s-a construit dupa 1989 ne place", a mai spus Udrea.

Ea a aratat ca in Romania exista peste trei milioane de apartamente, iar cladirile vechi, in special blocurile de locuinte ridicate inainte de 1989, au nevoie de un program care tine de estetica urbanistica.

"Incercam sa atragem si fonduri pentru reabilitarea termica. (...) Daca folosim si fondurile europene, inseamna o sursa de finantare in plus pentru acest program extrem de important, care costa la nivelul intregii tari, dupa evaluarile noastre preliminare, in jur de patru-cinci miliarde de euro", a precizat Udrea.

Ministrul a amintit ca ministerul Dezvoltarii deruleaza si alte proiecte in parteneriat cu UNDP, precum cele de reabilitare a localitatilor Baile Herculane, Borsec si Sulina.