Saramet a spus in cadrul unui seminar ca in programul Prima Casa 4 au fost acordate garantii de circa 190 milioane de euro milioane de euro pana in prezent, iar ritmul de crestere ar putea accelera anul viitor daca se aplica in forma prezentanta regulamentul BNR de limitare a creditului in valuta.

BNR a pregatit un regulament prin care va limita, printre altele, accesul populatiei la creditele in valuta.

Potrivit proiectului de regulament, creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata, in timp ce la finantarile imobiliare in euro avansul va fi de cel putin 30%.

"Dar nu stim daca aceste lucruri vor aparea, si atunci nu pot sa fac decat aprecieri. Momentan, sunt doar discutii, A mai aparut o discutie in care FMI a spus ca este numai pentru creditul de consum", a mai spus Saramet.

Citeste si:

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si al CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, a declarat recent ca noul regulament al BNR privind limitarea creditarii in valuta va fi aplicat, probabil, din luna decembrie.

Ghetea a mentionat ca BNR si bancile au avut doua runde de "negocieri", din care a reiesit ca noul regulament ar urma sa se aplice pentru creditele de consum, nu si pentru imprumuturile pentru locuinte.

El a mai aratat ca noul regulament nu va afecta programul Prima Casa, deoarece aceste este un program guvernamental, iar BNR sau ARB nu pot impune modificari.