Perspectivele economice s-au inrautatit

Perceptia analistilor financiari privind evolutia economiei Romaniei in urmatoarele sase luni a inregistrat in octombrie cea mai puternica inrautatire din Europa Centrala si de Est, potrivit unui sondaj al institutului de cercetare ZEW, preluat de Mediafax.

Romania a coborat astfel de pe prima pozitie in privinta asteptarilor in urma Turciei si Poloniei.
Indicele care masoara perceptia analistilor pentru economia romaneasca in urmatoarele sase luni a scazut cu 30,2 puncte, la -35,8 puncte, se arata in sondajul realizat de ZEW in colaborare cu grupul austriac Erste. Turcia si Polonia au depasit Romania dupa cresteri de 16 puncte, respectiv 11,8 puncte, in octombrie, la -15,4 si -25 puncte. Imediat dupa Romania se situeaza Cehia, cu -38,6 puncte.

Europa Centrala si de Est a inregistrat o imbunatatire a perspetivelor, indicele regiunii avansand cu 13 puncte, la -25 puncte, sustinut de evolutia din Turcia si Polonia.

In privinta situatiei economie actuale, Romania se mentine pe penultima pozitie in Europa Centrala si de Est, dupa Ungaria. Indicele care evalueaza situatia economiei romanesti in prezent a scazut cu 10,3 puncte, la 47,5 puncte, in timp ce pentru Ungaria acesta s-a deteriorat cu 11,9 puncte, la 68,2 puncte.

Indicatorul pentru situatia actuala a regiunii a coborat cu 1,5 puncte in octombrie, la 5,7 puncte.

Perspectivele bursei de la Bucuresti s-au inrautatit in octombrie, potrivit studiului ZEW, iar indicatorul care masoara asteptarile pentru indicele BET a consemnat un declin de 8,4 puncte, la 13,9 puncte.

Totodata, asteptarile pentru evolutia leului s-au imbunatatit, cu un avans de 6,6 puncte, la 16,7 puncte.
La sondajul pentru luna octombrie, derulat intre 30 septembrie si 17 octombrie, au participat 84 de analisti financiari, dintre care 22 din Turcia. Regiunea Europa Centrala si de Est include, in sondajul ZEW, Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Turcia.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri