Premierul Emil Boc a declarat, referindu-se la prognozele privind cresterile economice, ca "renii lui Mos Craciun nu aduc in sanie vesti bune pentru Europa", astfel ca Romania trebuie sa se imprumute cat mai putin si sa investeasca banii in locuri de munca.
Boc a spus ca Romania va trebui sa ramana in 2012 extrem de prudenta, sa isi faca un buget echilibrat si sa se imprumute cat mai putin, in conditiile in care toate prognozele de crestere economica la nivelul UE au fost revizuite in scadere pentru anul viitor, informeaza Mediafax.

Premierul a adaugat ca Romania va trebui sa investeasca in 2012 toti banii pe care ii are in locuri de munca, in dezvoltare, in infrastructura, "pentru ca ele vor genera pe termen mediu si lung crestere economica".

"Prognozele de crestere economica in UE au fost toate revizuite in scadere. Cresterea economica la nivelul UE pentru acest an a fost revizuita de la 1,8 la 1,7 si de la 2,1 la 1,4 pentru 2012. Se pare ca renii lui Mos Craciun nu aduc in sanie vesti foarte bune pentru intreaga Europa. Revizuirea cresterii economice pentru UE anul viitor nu este o veste buna pentru nimeni, nici pentru Romania, care va fi obligata sa isi revizuiasca prognoza de crestere economica. (...) Romania va trebui in 2012 sa ramana extrem de prudenta, de atenta, sa isi faca un buget echilibrat, sa se imprumute cat mai putin si sa investeasca toti banii pe care ii are cu putinta in locuri de munca, in dezvoltare, in infrastructura pentru ca ele vor genera pe termen mediu si lung crestere economica", a spus Emil Boc.

Potrivit acestuia, initial, in primavara, Guvernul agrease cu CE o prognoza de crestere economica 3,5 - 4 la suta pentru 2012, in baza careia a si fost conceput proiectul legii bugetului de stat, dar acum va trebui sa aiba loc discutii "la un alt nivel, dupa aceasta revizuire a prognozei de crestere economica pentru intreaga UE".

"Asta trebuie sa ne aduca cu picioarele pe pamant si din perspectiva altor indicatori macro-economici, deficit bugetar, finantare, pentru ca lumea se schimba in maniera radicala. Banii nu mai sunt usor de gasit pe piata pentru a putea sa iti finantezi deficitele. Deficitele se vor finanta la costuri tot mai scumpe. Orice procent de deficit inseamna un ban in plus cheltuit din buzunarele romanilor, la costuri mult mai mari decat pana acum. Doar din iunie pana in septembrie, a crescut foarte mult costul dobanzilor cu banii pe care ii imprumuta orice tara pentru finantarea deficitului. Romania are anul acesta un deficit de minus 4,4 la suta, ceea ce inseamna cateva miliarde de euro care se imprumuta. Prin simplul fapt ca in Europa exista turbulente economice, a crescut de la o luna la alta costul dobanzilor pentru imprumuturile in vederea finantarii deficitelor", a afirmat seful Guvernului.

Emil Boc a adaugat ca autoritatile romane se afla in plina negociere cu CE, iar reprezentantii Comisiei de Prognoza, Institutul National de Statistica discuta cu oficialii CE despre revizuirea prognozei de crestere economica a Romaniei pentru 2012.

"Datele sunt agregate si vor fi facute publice pana la sfarsitul lunii octombrie, dupa care bugetul va fi trimis la Parlament", a spus Boc.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri