Managementul privat ar stimula privatizarile companiilor de stat

Casa de Insolventa Transilvania (CITR) atrage atentia asupra faptului ca, în actualul context economic dificil, managementul privat, dublat de masurile de eficientizare a activitatii specifice procedurii insolventei, sub supravegherea unui administrator judiciar, pot duce la privatizarea cu succes a companiilor de stat supra-indatorate.

Problemele principale cu care se confrunta companiile de stat aflate in dificultate sunt legate de dezechilibrul intre activ si pasiv, precum si de faptul ca activitatea curenta produce pierderi.

Potrivit CITR, tratarea fenomenului de supra-indatorare printr-un plan de reorganizare reprezinta o masura institutionala de reducere a datoriilor care poate duce la eficientizarea activitatii companiilor de stat.

Insolventa este deja un fenomen la nivel macroeconomic, afectand in prezent 30.000 de companii, insa din pacate majoritatea acestora recurg la faliment, media nationala a cazurilor de reorganizare fiind de numai 4% din totalul dosarelor de insolventa.

Cu toate acestea, exista deja in mediul privat cazuri de reorganizari de succes, care se pot extinde si in cazul companiilor de stat.

“Statul joaca un rol important in toate procedurile de reorganizare, prin pozitia sa de creditor garantat, avand interesul de a mentine in viata companiile pentru beneficii legate de locurile de munca salvate si de contributiile la buget prin taxele achitate la zi. Cu toate acestea, votul creditorilor bugetari in reorganizarile judiciare este intotdeuna unul implicit negativ, din cauza limitarilor legislative” a declarat Andrei Cionca, managing partner Casa de Insolventa Transilvania.

In ceea ce priveste imbunatatirea cadrului legislativ pentru companiile in reorganizare, pe langa aspectele legate de votul creditorilor bugetari, reprezentantii CITR atrag atentia asupra necesitatii reglementarii situatiei finantarii companiilor aflate in insolventa, precum si garantarii, pentru companiile in aceasta situatie, a dreptului de a participa in procedurile de achizitii publice.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri