Premierul Emil Boc a declarat, la Carei, ca prioritatile bugetului pentru anul viitor vor fi investitiile, atragerea fondurilor europene, respectiv crearea unor noi locuri de munca, transmite Mediafax.

"Vreau sa stiti ca investitiile, fondurile europene si locurile de munca reprezinta prioritatea bugetului de stat pentru anul 2012. Pentru ca, din nefericire, inca vremurile grele nu au trecut nici in Europa, nici in lume, astfel ca exista in permanenta pericolul revenirii in recesiune, inclusiv in Europa, de aceea Romania trebuie sa isi continue drumul consolidarilor economice prin investitii, locurile de munca si atragerea fondurilor europene. Este singura cale prin care putem asigura ulterior ca putem plati celelalte obligatii sociale ale statului", a spus Boc.

El a afirmat ca va propune "o versiune prudenta" a bugetului de stat pe 2012.

"De aceea bugetul pentru anul 2012 va porni si voi propune in fata Parlamentului o versiune prudenta, care sa permita, pe de o parte, consolidarea a ceea ce avem si sa ne fereasca de riscuri majore in cazuri in care situatia nu se imbunatateste in Europa. Asta insa nu inseamna, asa cum am spus, niciun scenariu nu are in vedere diminuarea de salarii sau impozitarea de pensii. Dar avem in vedere directionarea consistenta a resurselor spre ceea ce inseamn dezvoltare, locurile de munca si investitiile", a declarat Emil Boc.

Premierul Emil Boc a spus ca Guvernul Romaniei are in vedere mentinerea cotei unice de impozitare la 16 la suta, respectiv cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene la 20 la suta.

"Vrem mentinerea in continuare a cotei unice de impozitare de 16 la suta. Dar nu este usor in vremurile in care traim. Pe fondurile europene exista in momentul de fata in implementare 14 miliarde de euro, care se afla in faza de lucru. Obiectivul Guvernului este ca in 2012 rata de absorbtie sa depaseasca 20 la suta. Deci, prioritatea va fi accelerarea absorbtiei fondurilor europene", a adaugat Boc.

Citeste si:

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca bugetul pe anul 2012 trebuie sa fie extrem de prudent, nu neaparat pentru ca nu s-au gasit bani pentru a finanta deficitul, ci pentru ca aceasta finantare a deficitului este "extrem de scumpa".

"Bugetul trebuie sa fie extrem de prudent, nu neparat pentru ca n-am gasit bani pentru a finanta deficitul, ci pentru ca finantarea deficitului este extrem de scumpa", a spus el.

Seful statului a facut declaratia in acest sens in conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni dupa ce, in cursul diminetii, a avut o intalnire cu premierul Emil Boc, membri ai Guvernului, oficiali ai BNR.

Presedintele a precizat ca la aceasta intalnire a dorit sa informeze cu privire la desfasurarea ultimului Consiliu European.