"Deficitul structural actual al fondului de pensii publice a ajuns la 15 miliarde de lei, ceea ce creeaza o presiune uriasa asupra bugetului de pensii de Stat. Daca in 2008, valoarea totala a cheltuielilor cu pensiile era de 40,4 miliarde de lei, adica 7,9% din PIB, in 2011, suma de plata pentru pensii a ajuns la 52,4 miliarde de lei - 9,6% din PIB, iar veniturile la buget au scazut, de asemenea", a spus Andreea Paul Vass (foto).

Ea a adaugat ca daca Statul nu ar fi implementat reforma pensiilor administrate privat, in prezent deficitul structural la bugetul de pensii ar fi ajuns la 21 de miliarde de lei, fata de cele 15 miliarde din prezent.

Declaratiile au fost realizate in cadrul Forumului European de Pensii Private (FEPP) 2011, organizat la Bucuresti de catre APAPR si Federatia Europeana a Fondurilor de Pensii (EFRP).

Prin legislatia adoptata in domeniul pensiilor, Vass a precizat ca au fost eliminate legile speciale de pensionare („pensiile de lux”), au fost recalculate pensiile speciale in baza principiului contributivitatii; varsta de pensionare se majoreaza gradual la 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei, in anul 2030 si a fost instituita pensia sociala minima de 350 lei pentru pensionari.

Citeste si:

"Prin legislatia adoptata in domeniul pensiilor se asigura sustenabilitatea financiara a sistemului de pensii pe termen mediu si lung si s-a s-a impus, in acelasi timp, principiul contributivitatii", a spus Vass.

De asemenea, se interzice cumulul pensiei cu salariul in sistemul bugetar pentru cei cu venituri mai mari din pensii decat castigul salarial mediu brut pe economie; se reduce numarul pensionarilor anticipate si sunt implementate criterii mai stricte pentru acordarea pensiei de invaliditate.