"Nu puteti atrage investitii in energie daca nu va liberalizati piata, cred ca aveti o astfel de obligatie si fata de UE, trebuie sa mergeti inainte cu asta. Trebuie sa privatizati, cred ca asa trebuie sa va ganditi sa faceti", a afirmat Gittenstein (foto) prezent la un seminar cu tema dezvoltarii energetice in Europa.

In Romania companiile si populatia platesc tarife diferite pentru energie si gaze.

Potrivit angajamentelor asumate de Guvern in fata FMI, preturile la energie si gaze vor fi liberalizate etapizat pana in 2013 in cazul companiilor si pana in 2015 in cazul populatiei.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, prezent la seminat, a afirmat ca sectorul energetic trebuie sa fie transparent si predictibil, insa modul cum se tranzactioneaza energia electrica in Romania prin OPCOM este "depasit si inchis".

"Modul cum se tranzactioneaza energia in Romania este depasit, inchis, un cvasimonopol de stat, prin Ministerul Economiei si o companie de stat. Este timpul sa ne punem intrebarea daca nu este cazul unei burse regionale de energie?", a spus Geoana.

Citeste si:

OPCOM este o filiala a Transelectrica, detinuta de Ministerul Economiei. Ideea crearii unei burse regionale de energie este vehiculata la nivel guvernamental de cativa ani, fara vreun rezultat pana in prezent.

Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Karoly Borbely, prezent la seminar, a precizat ca institutia pe care o reprezinta va continua privatizarile pe care le-a inceput.

"Incercam sa atragem cat mai multe companii, nu avem decat sa invatam de la polonezi, care au facut o treaba extraordinar de buna. (...)
Interesul companiilor americane este foarte mare in sectorul energetic romanesc, nu este luna sa nu avem discutii cu trei-patru companii cu interese clare aici. Noi avem toata deschiderea pentru companiile din SUA si pentru cele europene", a adaugat Borbely.

Ambasadorul Gittenstein a plecat din sala in timpul discursului secretarului de stat.