Autoritatile romane nu au facut suficiente progrese in ceea ce priveste reforma in companiile de stat, care sunt ca o minge de plumb ce trage economia in jos, afirma Jeffrey Franks, seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, scrie Mediafax.
"Referitor la ineficienta companiilor de stat, nu am inregistrat un progres suficient. Aceste companii sunt ca o minge de plumb care ar trebui sa stimuleze cresterea economica, nu sa o traga in jos", a spus Franks (foto).

Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI sa restructureze companiile de stat cu pierderi si sa vanda pachete minoritare de actiuni la CFR Marfa, Tarom, Petrom, Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

Pe lista companiilor monitorizate figureaza CN Huilei, CNADNR, Fondul Proprietatea, Metrorex, Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati, Societatea Nationala a Carbunelui, CFR Calatori, Radiocomunicatii Navale Radio Constanta, Compania Nationala de Cai Ferate CFR si Termoelectrica.

Totodata, Guvernul si FMI au decis ca in acest an sa fie numiti manageri privati la noua companii de stat, urmand ca anul viitor lista acestor companii sa fie suplimentata cu sase societati.

Primele companii de stat pentru care vor fi angajati manageri privati sunt Posta Romana, Tarom, CFR Marfa, Electrificare CFR, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm si Oltchim.

Anul viitor vor fi numiti manageri privati la alte sase companii, respectiv CFR, CFR Calatori, Nuclearelectrica, Transgaz, Transelectrica si Romgaz.

La mijlocul lunii octombrie, Executivul a decis infiintarea complexelor energetice Oltenia si Hunedoara, doua companii pentru care Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI sa le privatizeze pana la sfarsitul lunii iunie 2012.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri