"Una dintre variantele luate in calcul cu grad mare de posibilitate este ca proiectul de buget pentru anul viitor sa nu includa pentru inceput, cel putin pana in semestrul II, nicio majorare de salarii si pensii, urmand ca la sfarsitul lunii iunie 2012 sa fie efectuata o noua analiza a situatiei economice, pe baza careia sa se decida daca pot fi aplicate in lunile ramase astfel de majorari, in functie de prognoza de venituri de la acel moment", au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.

Potrivit acestora, recomandarea transmisa Guvernului de catre Comisia Europeana (CE), pe "cai neoficiale", este ca proiectia bugetara sa fie construita pe o crestere economica de circa 2% din PIB si un deficit sub 3% inclusiv pierderile companiilor de stat.

Legea responsabilitatii fiscale interzice efectuarea de majorari salariale cu sase luni inainte de alegeri, dar Guvernul ar putea justifica o eventuala derogare de la lege in 2012, an electoral, prin faptul ca in cazul bugetarilor nu este vorba de majorari, ci de recuperari de salarii.

Citeste si:

O prima derogare de la Legea responsabilitatii fiscale a fost decisa de Guvern in vara acestui an, cand cheltuielile la bugetul general consolidat au fost majorate pentru alte capitole decat cele privind plata serviciului datoriei publice si a contributiei Romaniei la bugetul Uniunii Europene.

O misiune comuna a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale se afla in Romania in perioada 25 octombrie-7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by. Cele mai importante teme de discutie cu autoritatile romane vizeaza constructia bugetului pe anul viitor si reforma companiilor de stat.