Valoarea adaugata creata de companiile straine din Romania este mai mica decat cea a firmelor locale si cea mai scazuta din Europa Centrala, ceea ce arata ca investitiile straine nu au contribuit prea mult la economia nationala, a declarat Donato De Rosa, senior economist Banca Mondiala.
"Si firmele romanesti, si cele straine din Romania sunt mai putin productive decat in alte tari din Europa, dar firmele locale au inregistrat o crestere a productivitatii mai rapida decat companiile straine. Asta inseamna ca investitiile straine realizate in sectoare mature din economia romaneasca au produs cea mai mica valoare adaugata din Europa Centrala (Cehia, Polonia, Slovenia, Estonia, n.r.)", a spus De Rosa, la un seminar pe teme economice, potrivit Mediafax.

De Rosa a aratat, in acelasi timp, ca exista atat interpretari pozitive ale evolutiei productivitatii si a valorii adaugate a firmelor romanesti comparativ cu cea a companiilor straine, cat si negative.

"Partea pozitiva este ca firmele straine au fost un model pentru cele autohtone si in acelasi timp au avut un efect de antrenare a mediului economic. Partea negativa este ca firmele straine nu au contribuit prea mult la economia nationala", a adaugat De Rosa.

Potrivit datelor prezentate de Banca Mondiala, cresterea anuala a valorii adaugate produsa de firmele straine din Romania a fost intre 2003 si 2008 de doar 2,6%, in timp ce pentru companiile locale cresterea a fost de 5,9%. In aceste conditii, firmele locale au avut a doua cea mai mare crestere a valorii adaugate in perioada analizata din regiune, fiind depasite doar de companiile din Polonia, cu 7,1%.

Pe de alta parte, firmele straine din Romania au avut cea mai redusa crestere anuala a valorii adaugate din Europa Centrala, cele din Cehia (4,3%), Polonia (12,4%), Slovenia (10,1%) si Estonia (2,9%) inregistrand rate superioare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri