Tabara sfatuieste fermierii sa nu vanda terenurile "oricui si cu oricat"

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, i-a indemnat, sambata, la Bistrita, pe fermierii prezenti la Targul Oierilor sa nu cedeze presiunilor si sa nu vanda terenurile agricole "oricui si cu oricat", pentru ca acestea sunt si vor ramane valoroase, transmite Mediafax.

Valeriu Tabara le-a spus fermierilor prezenti la a XIV-a editie a Targului Oierilor, desfasurata in Complexul Heidenfeld de la Viisoara, ca suprafetele cumparate de straini sunt intre 700.000 si 800.000 de hectare.

"Este mult. Ceea ce este foarte important e ca cele mai mari suprafete s-au cumparat din 2010 spre 2011 incoace. Aceasta presiune continua, nu intamplator spuneam ca trebuie sa aveti cea mai mare grija. Spuneam si in 1994-1995, terenurile nu se vand oricui, oricum si cu oricat, pentru ca ele sunt valoroase, iar terenurile agricole in viitor vor fi si mai valoroase. Pamanturile care produc valoare vor ramane valoroase. Pastrati-le si eventual cresteti si sistemul de ferme, poate adunati pamanturile la un loc", a sugerat Valeriu Tabara.

Tabara a spus ca in Transilvania inca exista rezerve mari de folosire a materiei prime si sunt extrem de multe terenuri care nu au fost cosite, nu se valorifica iarba.

"Este o zona pe care ar trebui s-o privim cu mai multa atentie, si aici ma adresez detinatorilor de terenuri. Legea privind igienizarea terenurilor este pe proceduri si o vom sustine dincolo de ce inseamna unele interese politice. Sunt probleme de a nu pune taxe si a elimina taxele, dar sa ne gandim ca aceste terenuri trebuie sa produca, dar sa nu produca necazuri celor care lucreaza si care investesc. Se dau bani pe terenuri care se lucreaza sau pe care se aplica bunele practici agricole, asta inseamna curatarea lor. Aveti o valoare, pe care trebuie s-o intretineti la un potential de productie", a afirmat Valeriu Tabara.

Ministrul i-a mai indemnat pe fermieri sa nu vanda terenurile acum, indiferent unde se gasesc ele.

"Sa nu vindeti pamanturile acum. Chiar rupturile, cum spunem noi, acolo unde se vede scheletul solului. Si ele au valoare si o sa vedeti in perioada urmatoare presiunile care se vor face pe ceea ce inseamna piata funciara in Romania", a conchis Tabara.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri