"Exporturile vor continua sa joace un rol important, insa viteza de crestere va fi mai mica decat cea a acestui an. In al doilea rand, probabil ca agricultura cred ca nu va mai avea asemenea greutate in formarea PIB. Ca atare, noi vedem in momentul de fata o crestere a consumului privat", a spus Tanasescu, citat de Mediafax.

El se bazeaza in principal pe o crestere a consumului corporatist, in conditiile in care cifrele arata ca anul viitor firmele vor suplimenta investitiile si vor aloca aloca mai multi bani pentru cheltuieli.

"Sub asuspiciile actuale, exista aceasta claritate a cresterii consumului in anul in care urmeaza", a spus Tanasescu.

Pentru acest an, estimarea de crestere economica de 1,5% va fi cel mai probabil confirmatã, in special pe fondul unui an agricol bun, dar si datorita unui ritm sustinut de crestere a exporturilor in prima parte a anului.

Dupa primele opt luni, ritmul de crestere a exporturilor a fost peste cel al importurilor, insa avansul s-a redus in ultimele luni.

Citeste si:

Exporturile au urcat cu 25,1% in primele opt luni, la 29,2 miliarde euro, in timp ce importurile au crescut cu 19,9% la 35,4 miliarde euro.

De altfel, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spunea la inceputul lunii octombrie ca prognoza de crestere economica pentru anul viitor va fi modificata, in conditiile in care nu se mai poate miza pe aceeasi crestere a exporturilor.

Cele mai recente proiectii releva pentru anul viitor o crestere economica usor peste 2%.

O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale se afla la Bucuresti pentru a pentru a treia evaluare a acordului stand-by, iar prognoza oficiala pentru anul viitor va fi anuntata la finalul vizitei.