Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la Cotroceni, ca este de parere ca se va inregistra o crestere economica de 3% in trimestrul 3 din 2011 fata de trimestrul 3 din 2010, mentionand ca cele mai importante cresteri se inregistreaza in agricultura - 12%, constructii - 10% si turism - 19%, scrie Mediafax.
Presedintele a spus ca aceste cresteri nu justifica niciun optimism exagerat sau nicio demagogie.

"Daca-mi este permisa o estimare - fara a avea pretetia ca va fi confirmata - cred ca vom avea o crestere in trimestrul trei 2011 fata de trimestrul trei 2010 de trei procente, in cazul in care luna septembrie nu ne va arata cifre spectaculos negative", a spus Basescu.

Seful statului a precizat ca face aceasta estimare in baza unor informatii "relativ pozitive", date de o serie de evaluari pe care le-a solicitat cu privire la evolutia economica in trimestrul trei.

Presedintele a aratat ca aceste evaluari nu au fost discutate cu FMI. "Avem date din iulie-august. E evidenta cresterea in unele ramuri, in primul rand agricultura, o crestere de peste 12%. Nu sunt date precise, sunt evaluari in baza iulie-august. In constructii se va inregistra o crestere de peste 10% fata de trimestrul trei 2010. Cresterea din constructii e aprope exclusiv confirmarea politicii corecte a Guvernului, care a concentrat tot efortul pentru mentinerea investiilor. Probabil ministerul Transporturilor si ministerul Dezvoltarii REgionale sunt cu cea mai mare contributie", a spus seful statului.

El a aratat ca trimestrul trei 2011 va marca in mod cert o crestere destul de puternica in turism, de circa 19% si ca se va realiza o usoara crestere a consumului, ceea ce arata cresterea usoara a puterii de cumparare a populatiei, ca efect al deflatiei.

Seful statului s-a intalnit, duminica, la Cotroceni, cu o delegatie a FMI, BM si CE.

Preturile de consum au scazut in septembrie pentru a patra luna consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, astfel ca inflatia anuala a coborat la 3,45%, cel mai redus nivel dupa 1990, si a intrat in intervalul tintit de BNR pentru acest an.

Rata anuala inregistrata in Romania este apropiata de media UE, de 3,3%.

Banca centrala tinteste pentru acest an o inflatie de 2-4%, dar are o prognoza usor mai ridicata, de 4,6%.

O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale se afla in Romania in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri