Romania mentine anul 2015 drept tinta pentru aderarea la zona euro si se va concentra pentru a pastra nivelul deficitului, al datoriei publice si al inflatiei in limitele stabilite conform prevederilor europene pentru indeplinirea acestui obiectiv, a declarat premierul Emil Boc, potrivit Mediafax.
El a sustinut aceasta declaratie intr-o intrevedere cu presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, dupa ce a condus, la sediul Bancii Nationale, impreuna cu guvernatorul Mugur Isarescu, reuniunea Comitetului interministerial pentru trecerea Romaniei la euro.

"Pentru ca vin de la o intalnire cu guvernatorul si alti membri ai comitetului pentru zona euro, pot spune ca Romania mentine anul 2015 drept tinta pentru aderarea la zona euro. In aceasta privinta, Romania se misca in directia corecta privind deficitul, nivelul datoriei publice si, de asemenea, nivelul inflatiei respecta criteriile de aderare in 2015 la zona euro. Pentru a atinge tinta aderarii la euro in 2015, trebuie sa muncim si sa mentinem in fiecare an deficitul, nivelul datoriei publice si inflatia conform prevederilor europene. Inflatia coboara, in prezent, luna dupa luna si ajungem la nivelul nordului Uniunii Europene", a spus Boc.

Guvernul si Banca Nationala au decis, la inceputul lunii mai, sa mentina anul 2015 ca obiectiv de aderare la zona euro, ceea ce tehnic nu inseamna, neaparat, 1 ianuarie. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, le-a spus la acea data politicienilor din coalitia de guvernamant ca cel mai potrivit ar fi ca moneda nationala sa circule in paralel cu euro pana in decembrie 2015.

Romanii sunt "admirabil de nepregatiti" pentru adoptarea euro


Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, declara la randul sau ca romanii sunt "admirabil de nepregatiti" pentru adoptarea euro, dar ca amanarea nu este o rezolvare.

Guvernul a decis constituirea unui comitet care sa monitorizeze indeplinirea obligatiilor aferente aderarii la zona euro, astfel incat Romania sa fie pregatita in 2015 pentru acest obiectiv. Comitetul este condus de primul-ministru si ii are ca membri pe guvernatorul Bancii Nationale (ca vicepresedinte), pe vicepremierul Guvernului, pe ministrii Finantelor, Economiei, Muncii, Educatiei, Justitiei si Administratiei, precum si pe reprezentanti ai Departamentului Afacerilor Europene, Institutului National de Statistica si cabinetul premierului.

Din comitet fac parte si cate un reprezentant al confederatiilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, dar acestia asista la lucrari ca simpli membri fara drept de vot.

Inainte de a intra in zona euro, o tara trebuie sa respecte criteriile economice incluse in Tratatul de la Maastricht (deficitul bugetar nu poate depasi 3% din PIB, datoria publica trebuie limitata sub 60% din PIB, iar inflatia sa nu depaseascan cu 1,5% media celor mai performante tari din zona euro) si sa se afle timp de doi ani in ERM-2, in cadrul caruia moneda nationala sa fluctueze intr-un interval de plus-minus 15% fata de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri