Resursele de energie s-au pastrat la un nivel relativ constant in 2010, comparativ cu anul anterior, consumul final energetic a crescut usor, cu 1,6%, iar exporturile au scazut cu circa 13%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Resursele de energie disponibile au totalizat, anul trecut, 44,3 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 1% mai mari fata de anul precedent, informeaza Mediafax.

Productia de energie primara s-a situat la 27,4 milioane tep si, desi in usoara scadere fata de 2009 (-2,2%), si-a pastrat ponderea semnificativa in totalul resurselor de energie, reprezentand 62% din acestea.

"Scaderile de productie inregistrate la combustibilii fosili, care au variat intre 8,9% la carbuni si 2,9% la gaze naturale, au fost atenuate de cresterea cu 30% a productiei de energie electrica hidro si eoliana", se arata intr-un comunicat al INS.

In acelasi timp, importul de energie a inregistrat acelasi nivel cu cel din 2009, de 11,23 milioane tep, cresterile inregistrate la carbuni, de 984.000 tep, (datorate in principal importurilor de cocs metalurgic), gaze naturale si produse petroliere, fiind compensate de scaderea cu 15,6% (1,072 milioane tep) a importurilor de titei.

Consumul final energetic a urcat anul trecut datorita cresterilor inregistrate in industrie (inclusiv constructii), cu 6,2%, si alte activitati, cu 6,1%. Majorari mai mici ale consumurilor, de sub 2%, s-au inregistrat in agricultura si la populatie.

Industria metalurgica, cu o pondere de 28,1% in consumul final energetic din industrie, a avut un avans semnificativ, de 13,3%, fata de anul anterior, in timp ce in transporturi s-a inregistrat o scadere de 5%.

Exportul de energie (inclusiv buncarajul), de 4,052 milioane tep, s-a diminuat cu 12,9%, in cadrul acestuia exporturile de benzine si motorina reprezentand circa 60%.

Consumul intern brut de energie pe locuitor, in anul 2010, a fost de 1.625 kg echivalent petrol, cu 1,6% mai mare decat cel inregistrat in anul 2009.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri