Companiile din portofoliul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) monitorizate de FMI si-au redus arieratele, si-au diminuat cheltuielile cu personalul cu 4,5% si au avut pierderi mai mici cu 50% in primele noua luni din acest an, informeaza Mediafax.
Ministrul Economiei, Ion Ariton, s-a intalnit joi cu o delegatie formata din reprezentanti ai Fondului Monetar International, ai Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene, condusa de Jeffrey Franks, seful misiunii FMI pentru Romania.

In cadrul discutiilor au fost abordate stadiul indeplinirii masurilor convenite in scrisoarea de intentie si memorandumul semnate la ultima intalnire, planurile de privatizare, restructurare, sau lichidare a companiilor de stat aflate in portofoliul MECMA, procesul de introducere a managementului performant la companiile de stat.

"Pentru cele opt companii monitorizate in 2011, respectiv Termoelectrica, ELCEN, Compania Nationala a Huilei, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Oltchim, Complexul Energetic Turceni, Electrica Furnizare Transilvania Nord si Electrica Serv, in urma analizei datelor economice preliminate pe noua luni s-a constatat ca, fata de tintele stabilite, nivelul arieratelor a scazut, cheltuielile cu personalul s-au diminuat cu 4,5%, iar pierderile s-au redus cu aproximativ 50%. Dintre companiile monitorizate, ELCEN, Complexul Energetic Turceni, SNLO si Electrica Furnizare Transilvania Nord inregistreaza profit la noua luni si se vor incadra in bugetul aprobat", se arata intr-un comunicat MECMA.

Ariton a prezentat stadiul infiintarii celor doua companii energetice, Complexul Energetic Oltenia, care va reuni SNLO si complexele din Rovinari, Turceni si Craiova, si Complexul Energetic Hunedoara, care va reuni Electrocentrale Deva, Electrocentrale Paroseni si minele viabile desprinse din CNH.

El a precizat ca exista un memorandum de intelegere pe care MECMA l-a negociat si semnat cu Fondul Proprietatea, institutie care sprijina acest proces de reorganizare. Reprezentantii institutiilor financiare internationale si-au declarat, la randul lor, disponibilitatea de a sprijini formarea celor doua noi companii energetice, in perspectiva unui management performant si a unor procese de privatizare viitoare, se mentioneaza in comunicat.

Delegatiile au analizat si calendarele proceselor de privatizare atat pentru companiile la care vor fi vandute pachete minoritare, cat si pentru companiile pe care statul le va privatiza integral.

"Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri va accelera procesul de vanzare a pachetelor minoritare la Romgaz (15%), Transelectrica (15%), Transgaz SA (15%), Hidroelectrica (10%), Nuclearelectrica (10%) si de privatizare integrala la Oltchim, Electrica Furnizare si la companiile rezultate in urma divizarii Electrica Serv. In paralel, MECMA va numi manageri noi, selectati de companii internationale de profil, la Oltchim si Electrica Furnizare, ambele cu mandat de pregatire pentru privatizarea companiei, la noile complexe energetice Oltenia si Hunedoara, la Romarm si la Hidroelectrica", precizeaza institutia.

Discutiile au mai vizat si contractele bilaterale ale companiei Hidroelectrica, care nu au fost incheiate pe OPCOM. In acest sens, compania Hidroelectrica va trimite pana la sfarsitul anului notificari privind incetarea contractelor la primul termen posibil, se mai spune in comunicat.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri