Mucibabici: Statul trebuie sa dea un exemplu de chibzuinta populatiei chemata sa economiseasca

Statul trebuie sa dea un exemplu si sa cheltuiasca fiecare ban public in mod chibzuit, cu responsabilitate fata de de toata populatia Romaniei, care este chemata sa economiseasca, afirma presedintele Deloitte Romania, George Mucibabici, scrie Mediafax.

"In perioada in care lucram la FMI, unul din mottourile lansate in negocierile cu diverse state spunea ca pentru a stimula economisirea in mediul privat exemplul trebuie sa il dea statul. Si culmea, ca suntem intr-un paradox cand sistemul public este chemat sa contribuie la stimularea economiei. Deci, fiecare ban public trebuie cheltuit in mod chibzuit, cu responsabilitate fata de de toata populatia Romaniei, care este chemata la economisire", a spus Mucibabici (foto), la un seminar organizat la BNR.

Mucibabici a fost reprezentantul Romaniei la FMI a fost in perioada 1994-1996.
El a adus in discute ideea economisirii in contextul in care Romania are nevoie de investiti s finantre, iar ultimele studii arata ca volumul investitilor straine directe nu-s va reveni curand la valorile de dinaintea crizei.

"Investitiile locale trebuie sa aiba resurse. In sistemul financiar trebuie sa avem economisire. Ecnomisirea trebuie stimulata prin diverse vehicule, dar la fel de importanta este destinatia acestor economisiri', a aratat seful Deloitte Romania.

Romania a atras investitii straine directe in luna august de doar 21 milioane de euro. Dupa primele opt luni, investitiile straine directe totalizeaza 1,126 miliarde de euro, la jumatate fata de perioada corespunzatoare din 2010.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a redus miercuri pentru prima data in ultimul an si jumatate rata dobanzii de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, de la 6,25% la 6%, dand astfel un semnal pentru revigorarea creditarii si sustinerea cresterii economice.

BNR se asteapta ca ajustarea treptata a conditiilor monetare reale sa se reflecte in nivelul dobanzilor practicate la creditele acordate de bancile comerciale, dar aminteste in acelasi timp importanta stimularii procesului de economisire interna, inclusiv prin remunerarea adecvata a depozitelor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri