Declaratiile despre o eventual majorarea a pensiilor si salariilor bugetarilor, in a doua jumatate a anului viitor, au determinat mai multe declaratii in acest sens, inclusiv de la seful misiunii FMI la Bucuresti.
Guvernul a convenit cu FMI si CE sa inghete salariile si pensiile, dar sa le poata majora limitat la mijlocul anului viitor daca evolutia de pana atunci a veniturilor bugetare va permite acest lucru, a declarat luni seful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv, Jeffrey Franks.

"Am convenit ca, daca conditiile permit, sa se faca o majorare limitata a salariilor din sectorul public si al pensiilor", a spus Franks, citat de Mediafax.

De asemenea, purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat, luni, dupa sedinta BPN al PDL, ca pensiile si salariile vor creste anul viitor in situatia optimista, iar, daca situatia se inrautateste, acestea vor ramane "neatinse", Guvernul fiind dispus sa acceseze banii din acordul de precautie.

Sever Voinescu a spus, dupa sedinta BPN al PDL, referitor la bugetul de stat pe 2012, ca acesta trebuie sa asigure la sfarsitul anului 2012 in executie un deficit de maximum 3%, aratand ca aceasta inseamna ca anul sa porneasca pe un deficit construit de 1,9%.

"Daca lucrurile evolueaza bine si suntem in primele luni ale anului in situatia in care pietele se linistesc si economia poate sa mearga bine inainte, exista in mod real posibilitatea de majorare a cheltuielilor, respectiv a pensiilor si a salariilor, in mod concret, dar in conditiile unei situatii economice care ne va permite sa nu depasim la sfarsitul anului 3%. Daca situatia se inrautateste, practic, pensiile si salariile vor ramane neatinse, vor ingheta la nivelul la care se afla si Guvernul este dispus sa acceseze banii pe care ii are la dispozitie in cadrul acordului de precautie", a spus Voinescu.

El a reamintit ca Guvernul are acorduri de precautie incheiate cu FMI, aratand ca aceasta inseamna ca "exista sume de bani pe care le poate accesa la nevoie".

"Pana la acest moment, aceste sume de bani nu au fost accesate", a mentionat el.

Liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, a declarat, pentru Mediafax, ca posibilitatea majorarii salariilor si pensiilor in primul semestru al anului viitor va fi inclusa expres in proiectul bugetului de stat pentru anul 2012 si in scrisoarea de intentie catre FMI.

"In bugetul de stat va fi trecuta, textual, aceasta posibilitate, pentru ca, daca nu treci in bugetul de stat, ai o problema", a spus el, adaugand ca acest aspect a fost discutat si negociat cu Fondul Monetar International.

Senatorul a spus ca salariile ar putea fi majorate in perioada mai - iunie, pentru a se compensa partial sau total reducerile salariale decise anterior de Executiv.

El a mentionat ca, in functie de situatia economica, salariile bugetarilor vor reveni sau nu la nivelul avut anterior si ca membrii coalitie nu au stabilit procentul de majorare.

Pe de alta parte, Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat, luni, ca in coalitie s-a discutat ca, daca anul viitor va fi o crestere economica sustenabila, se poate lua in calcul cresterea salariilor si indexarea pensiilor in trimestrul al doilea al anului viitor.

"Am discutat si in coalitie, si la nivel guvernamental, daca cifrele economice vor permite cresterea salariilor si indexarea pensiilor, daca vom avea o crestere economic sustenabila, putem sa luam in calcul si acest lucru in trimestrul doi, insemnand aprilie, mai, iunie", a precizat Sulfina Barbu.

Ea a adaugat ca pentru primul semestru al anului 2012 cu siguranta bugetul va fi cu un deficit de 1,9% si fara indexari de salarii si pensii.

Potrivit Sulfinei Barbu, acest lucru s-a luat in calcul la sedinta coalitiei, fara sa existe o decizie noua.

Ea a adaugat ca se discuta despre o crestere economica pentru anul viitor de 1,7 - 2,3% , iar daca aceasta va fi la nivelul maxim estimat se va lua in discutie, daca permite situatia economica, indexarea pensiilor si salariilor.

Ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, a declarat, luni, dupa sedinta BPN al PDL, ca exista posibilitatea majorarii salariilor si a indexarii pensiilor pentru a doua jumatate a anului viitor, in functie de evolutiile economice din primul semestru al anului 2012.

"Daca se poate, daca evolutiile economice sunt in limitele pe care ni le propunem in prima jumatate a anului viitor, 2012, pentru a doua jumatate este posibil sa avem majorari de salarii si indexari de pensii, dar in functie de ce evolutii economice vom avea in primul semestru din 2012", a explicat Elena Udrea, raspunzand intrebarilor jurnalistilor.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri