Romania isi va creste participatia la Fondul Monetar International cu 781,2 milioane DST (aproximativ 900 milioane euro), de la 1,03 miliarde DST la 1,81 miliarde DST, trei patrimi din majorare urmand sa fie subscrisa in lei.

Sumele reprezentand majorarea cotei Romaniei la FMI vor fi suportate de Banca Nationala a Romaniei, toate drepturile si obligatiile ce revin din relatia cu institutia internationala reflectandu-se in gestiunea bancii centrale.

In urma majorarii, Romania se va plasa pe pozitia a patra in cadrul Constituantei Olandeze, dupa Olanda, Ucraina si Israel.

Potrivit notei de fundamentare a unui proiect de lege elaborat de Ministerul Finantelor Publice, majorarea cotei de praticipatie nu va a avea efecte asupra bugetului de stat.

Tehnic, BNR va muta o parte din activele externe din plasamentele actuale in conturile la FMI, echivaland cu 223 milioane euro, iar contributia in lei se va inregistra, practic, ca obligatie fata de FMI.

La finele anului trecut, Consiliul Guvernatorilor FMI a aprobat a paisprezecea revizuire a generala a cotelor, prin dublarea valorii totale a contributiilor, de la 238,4 miliarde DST la 476,8 miliarde DST. Revizuirea a avut in vedere cresterea reprezentantivitatii tarilor emergente si protejarea statelor sarace.

Revizuirea s-a realizat prin transferul a peste 6% din cotele tarilor supra-reprezenate catre cele sub-reprezentate si transferul a peste 6% din totalul cotelor catre economiile emergente dinamice si statele in curs de dezvoltare.

Astfel, 60 procente din totalul majorarii vor fi distribuite sub forma cresterii selective, proportional cu cotele calculate ale membrilor in baza formulei actuale (valabile din 2008), in timp ce 40 de procewnte vor fi distribuite sub forma de majorari ad-hoc pentru o parte din membri.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri