Preturile de consum au crescut cu 0,64% in octombrie, dupa patru luni consecutive de scaderi, astfel ca rata anuala a inflatiei a urcat la 3,55%, putin peste minimul ultimilor 20 de ani inregistrat in septembrie, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
In septembrie, inflatia anuala a coborat la 3,45%, nivel minim de dupa 1990, si a intrat in intervalul tintit de BNR pentru acest an.

Avansul preturilor din octombrie a fost unul echilibrat pe cele trei categorii, respectiv marfurile alimentare, nealimentare si servicii.

Preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,8%, fiind sustinute de scumpirea cartofilor cu 7,2%, a oualor cu 5,9% si a fructelor cu 5,2%.
La marfurile nealimentare, avansul de 0,5% a fost determinat in principal de scumpirea energiei termice cu 10%.

Preturile la servicii au urcat in octombrie cu 0,8%, iar cresterile au fost distribuite uniform in general, cu scumpiri de pana in 1%. Singura exceptie a fost la apa canal si salubrizare, unde preturile s-au majorat 1,56% fata de luna precedenta.

A doua cea mai mare scumpire la acest capitol a fost la serviciile pentru transportul aerian, de 0,99%, urmata de biletele la cinematografe, teatre si muzee, mai scumpe cu 0,87%, dar si la chirii, care au crescut cu 0,77%.

In primele 10 luni ale anului, preturile au crescut cu 2,47%, avans determinat de scumpirile marfurilor nealimentare si serviciilor. Preturile la alimente au ramas per total neschimbate fata de luna decembrie.

Inflatia medie, din ultimele 12 luni (noiembrie-octombrie) fata de precedentele 12 luni, a fost de 6,6%.

BNR a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an de la 4,6% la 3,3%, iar proiectia pentru anul viitor a fost redusa de la 3,5% la 3%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri