In septembrie, inflatia anuala a coborat la 3,45%, nivel minim de dupa 1990, si a intrat in intervalul tintit de BNR pentru acest an.

Avansul preturilor din octombrie a fost unul echilibrat pe cele trei categorii, respectiv marfurile alimentare, nealimentare si servicii.

Preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,8%, fiind sustinute de scumpirea cartofilor cu 7,2%, a oualor cu 5,9% si a fructelor cu 5,2%.
La marfurile nealimentare, avansul de 0,5% a fost determinat in principal de scumpirea energiei termice cu 10%.

Preturile la servicii au urcat in octombrie cu 0,8%, iar cresterile au fost distribuite uniform in general, cu scumpiri de pana in 1%. Singura exceptie a fost la apa canal si salubrizare, unde preturile s-au majorat 1,56% fata de luna precedenta.

Citeste si:

A doua cea mai mare scumpire la acest capitol a fost la serviciile pentru transportul aerian, de 0,99%, urmata de biletele la cinematografe, teatre si muzee, mai scumpe cu 0,87%, dar si la chirii, care au crescut cu 0,77%.

In primele 10 luni ale anului, preturile au crescut cu 2,47%, avans determinat de scumpirile marfurilor nealimentare si serviciilor. Preturile la alimente au ramas per total neschimbate fata de luna decembrie.

Inflatia medie, din ultimele 12 luni (noiembrie-octombrie) fata de precedentele 12 luni, a fost de 6,6%.

BNR a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an de la 4,6% la 3,3%, iar proiectia pentru anul viitor a fost redusa de la 3,5% la 3%.