Chinezii au o rata medie de economisire de 40% din venitul disponibil, de patru ori mai mare decat romanii, cu toate ca salariul mediu este cu aproape 50% mai mare in Romania, potrivit unui comunicat al Consiliului National pentru Competitivitate (CoNaCo).
Ultima intalnire a CoNaCo a scos in evidenta cultura financiara incipienta a romanilor si rolul disciplinei macroeconomice, ca suport al cresterii competitivitatii Romaniei pe termen lung.

Potrivit CoNaCo, China ar trebui sa fie luata ca exemplu atat de Romania cat si de Uniunea Europeana, in contextul in care rata medie de economisire se ridica la 40%, fata de doar 10,3% in Romania.

Surprinzator este ca salariul mediu in Romania este de 445 dolari pe luna, in timp ce in China este cu aproape o treime mai mic, de 300 dolari.

Mai mult, CoNaCo arata ca venitul national brut pe locuitor in Romania este aproape dublu fata de cel al chinezilor, de 14.060 dolari, fata de 7.570 dolari.

"Slaba cultura economica si financiara a rezultat intr-o redusa interactiune intre populatie si sistemul financiar, jumatate dintre romani neavand niciun fel de relatie cu institutiile financiare. Insuficienta valorificare a resurselor alternative moderne de finantare a facut ca niciun antreprenor roman sau fonduri private de capital sa nu isi vanda pana in prezent afacerea utilizand, de pilda, bursa din Bucuresti", mentioneaza CoNaCo.

Consiliul remarca ca Romania este o veriga relativ mica intr-un lant de economii interdependente, drept urmare nu poate face abstractie de la cadrul european si international privind stabilitatea macroeconomica.

"Ori, criza datoriilor suverane din zona euro va influenta profund peisajul financiar-bancar international in urmatorii ani. Bugetul UE 2014-2020 se va baza si pe instrumente financiare inovative precum obligatiuni emise pentru finantarea unor proiecte (Project Bonds), garantii si fonduri de capital si de risc, imprumuturi de la BEI, Parteneriate Public-Private (PPP), etc. Toate acestea implica constructia rapida a unei infrastructuri institutionale solide publice si financiare", mai arata Consiliului National pentru Competitivitate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri