"Proiectiile actuale presupun continuarea moderatiei in privinta cheltuielilor publice, in particular in ceea ce priveste subventiile, precum si economii suplimentare generate de reformele implementate in prezent, precum introducerea ajutoarelor sociale acordate in functie de venituri, reducerea numarului de programe de asistenta sociala si continuarea implementarii reformei pensiilor", se spune in raport, conform Mediafax.

Estimarile CE presupun ca politicile guvernului nu vor fi modificate, iar prognoza nu include vreo posibila masura care ar putea fi inclusa in bugetul pentru 2012.

Totodata, Comisia nu a luat in calcul "masuri discretionare" in privinta proiectiilor de venituri pentru anul viitor.

"In particular, nu sunt asteptate modificari ale principalelor taxe in 2012", se spune in prognoza.

CE estimeaza ca deficitul bugetar va scadea la 2,9% din PIB in 2013, datorita reducerii ponderii cheltuielilor totale in PIB, cat si unei cresterii usoare a ponderii veniturilor totale in PIB.

Citeste si:

Seful misiunii CE in Romania, Istvan Szekely, a declarat luni ca executivul european estimeaza pentru anul viitor o crestere economica in jur de 2%, iar tinta de deficit bugetar calculat pe cash a fost stabilita la 1,9 - 2,1% din PIB, pentru a se plasa sub 3% din PIB potrivit standardelor ESA (care includ pierderile companiilor de stat - n.r.).

Rata de crestere economica anticipata de CE pentru 2012 in prognoza de toamna este de 2,1%.

Presedintele Traian Basescu a declarat joi ca bugetul va fi construit pe un deficit de 1,9% din PIB, cu marja de pana la 2,5% pe cash, ceea ce inseamnna 3% pe ESA.

Afirmatia presedintelui a confirmat stirea Mediafax potrivit careia Guvernul si FMI au discutat pentru anul viitor despre o tinta de deficit bugetar intre 1,9% si 2,1% din PIB, nivel care sa poata fi majorat in semestrul II pana la maxim 2,5% daca firmele de stat vor fi restructurate, astfel incat deficitul final incluzand pierderile acestor companii sa nu depaseasca 3%.