Comisia Europeana (CE) estimeaza scaderea deficitului bugetar la 3,7% din PIB anul viitor, pe standardele ESA, de la un nivel prognozat de 4,9% din PIB in acest an, in conditiile continuarii politicilor de austeritate, potrivit prognozei economice de toamna a executivului european.
"Proiectiile actuale presupun continuarea moderatiei in privinta cheltuielilor publice, in particular in ceea ce priveste subventiile, precum si economii suplimentare generate de reformele implementate in prezent, precum introducerea ajutoarelor sociale acordate in functie de venituri, reducerea numarului de programe de asistenta sociala si continuarea implementarii reformei pensiilor", se spune in raport, conform Mediafax.

Estimarile CE presupun ca politicile guvernului nu vor fi modificate, iar prognoza nu include vreo posibila masura care ar putea fi inclusa in bugetul pentru 2012.

Totodata, Comisia nu a luat in calcul "masuri discretionare" in privinta proiectiilor de venituri pentru anul viitor.

"In particular, nu sunt asteptate modificari ale principalelor taxe in 2012", se spune in prognoza.

CE estimeaza ca deficitul bugetar va scadea la 2,9% din PIB in 2013, datorita reducerii ponderii cheltuielilor totale in PIB, cat si unei cresterii usoare a ponderii veniturilor totale in PIB.

Seful misiunii CE in Romania, Istvan Szekely, a declarat luni ca executivul european estimeaza pentru anul viitor o crestere economica in jur de 2%, iar tinta de deficit bugetar calculat pe cash a fost stabilita la 1,9 - 2,1% din PIB, pentru a se plasa sub 3% din PIB potrivit standardelor ESA (care includ pierderile companiilor de stat - n.r.).

Rata de crestere economica anticipata de CE pentru 2012 in prognoza de toamna este de 2,1%.

Presedintele Traian Basescu a declarat joi ca bugetul va fi construit pe un deficit de 1,9% din PIB, cu marja de pana la 2,5% pe cash, ceea ce inseamnna 3% pe ESA.

Afirmatia presedintelui a confirmat stirea Mediafax potrivit careia Guvernul si FMI au discutat pentru anul viitor despre o tinta de deficit bugetar intre 1,9% si 2,1% din PIB, nivel care sa poata fi majorat in semestrul II pana la maxim 2,5% daca firmele de stat vor fi restructurate, astfel incat deficitul final incluzand pierderile acestor companii sa nu depaseasca 3%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri