Performantele exporturilor in 2011 urmeaza sa se reflecte anul viitor in cererea interna, iar cererea externa va continua sa reprezinte un factor de sprijin, insa mai putin solid din cauza conditiilor economice tot mai dificile din Europa si din alte parti ale lumii, se arata in Prognoza Economica de toamna a CE, scrie Mediafax.

Populatia si companiile vor continua sa-si ajusteze situatia financiara in prima jumatate a anului viitor, insa angajarile anticipate si scaderea inflatiei ar trebui sa sustina venitul discretionar real, considera CE.

Astfel, consumul privat se va revigora in a doua jumatate a anului viitor, anticipeaza Comisia.

Pe de alta parte, consumul guvernamental nu va avea o contributie semnificativa la cresterea economica din 2012, afectat de consolidarea fiscala si de reducerea numarului angajatilor din sectorul public, se spune in raport.

Investitiile ar trebui sa reprezinte un factor important de crestere anul viitor, deoarece Romania are nevoie de modernizarea infrastructurii, inclusiv prin cofinantari din fonduri structurale UE.

De altfel, rata foarte redusa de absorbtie a fondurilor europene, de 3,7% la finele lunii septembrie, semnaleaza un potential foarte ridicat de crestere a investitiilor publice, noteaza CE.

Citeste si:

Investitiile private urmeaza insa sa fie ceva mai slabe, anticipeaza CE, din cauza incertitudinilor generate de alegerile de anul viitor si de efectele intarziate ale turbulentelor de pe pietele financiare internationale din acest an.

In pofida crizei care zguduie zona euro, CE estimeaza ca activitatea de pe piata de credit va reveni "modest" in 2012, bancile din Romania continuand sa-si "repare" bilanturile dupa o perioada indelungata de deteriorare a calitatii activelor.

Astfel, CE prognozeaza o crestere economica de 2,1% in Romania anul viitor, sprijinita de un avans de 1,9% al consumului privat. Consumul public ar urma sa urce cu 1,5%, exporturile cu 4,3%, iar importurile cu 4,5%.

Rata somajului urmeaza sa scada la 7,2%, anticipeaza CE, iar compensatia medie pe cap de angajat ar trebui sa urce cu 6,4%.

Rata inflatiei este prevazuta la 3,4%.