CE estimeaza un deficit bugetar de 4,9% din PIB pentru acest an pe metodologia ESA, care include pierderile companiilor de stat, fata de 6,9% din PIB in 2010, potrivit prognozei economice de toamna a executivului european, conform Mediafax.

CE anticipeaza ca veniturile totale ale statului vor creste pe ansamblul acestui an comparativ cu nivelul din 2010, desi au dat semne de "subperformanta" in iulie si august.

Veniturile din TVA si accize au fost peste asteptari in primul semestru, datorita unei mai bune colectari, insa au dezamagit in executia bugetara de la sfarsitul lunii august.

Citeste si:

Veniturile nefiscale au fost de asemenea sub estimari, dar ceilalti indicatori evolueaza in linie cu asteptarile, noteaza CE.

Pe partea de cheltuieli, economiile sunt peste asteptari datorita performantelor mai bune ale costurilor cu personalul, in urma unei reduceri mai rapide decat se anticipa a numarului angajatilor din sectorul public, se spune in raportul CE.

Cheltuielile de capital au fost de asemenea sub estimari in primele opt luni ale anului si vor inregistra, pe ansamblul intregului an, o crestere mai modesta fata de proiectiile initiale.