Proiectul de buget pregatit de Guvern prevede inghetarea pensiilor pe intreaga perioada a anului viitor, fara indicii de majorare a acestora si a salariilor in al doilea semestru, pentru sustinerea platii pensiilor fiind din nou transferate de la bugetul de stat 13,8 miliarde lei.

Documentul, citat de Mediafax, prevede ca, in anul 2012, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei, nivelul la care a fost inghetat inca din 2009, fara referiri la o eventuala majorare a acestuia in partea a doua a anului viitor.

Nici pentru contributiile de asigurari sociale nu sunt indicate scaderi pe parcursul anului viitor, acestea fiind mentinute la nivelul actual.
De asemenea, in proiectul bugetului de stat nu se face vreo referire la majorarea salariilor anul viitor.

Pentru castigul salarial mediu brut este indicata o usoara crestere la 2.117 lei
, fata de 2.026 lei estimat pentru acest an si 1.902 lei inregistrat anul trecut.

Fondurile destinate platii pensiilor din sistemul public de pensii depasesc 47 miliarde lei (fata de 46,2 miliarde lei in acest an), reprezentand 8,1% din PIB. La stabilirea necesarului de fonduri pentru plata pensiilor au fost luati in calcul 4.761.000 pensionari platiti prin Casa Nationala de Pensii Publice, cu o pensie medie lunara de 747 lei, si 159.000 pensionari platiti prin Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor si Serviciul Roman de Informatii, cu o pensie medie lunara de 2.289 lei.

Comparativ, fondul aferent pensiilor a fost calculat in acest an pe baza a 4.780.000 pensionari, cu o pensie medie lunara de 749 lei, si 155.800 pensionari din sistemul de aparare, cu o pensie medie lunara de 1.755 lei.

Veniturile totale ale bugetului asigurarilor sociale sunt estimate la 48,7 miliarde lei, iar cheltuielile totale sunt prognozate la 48,5 miliarde lei.

"Pentru sustinerea in totalitate a cheltuielilor ce se finanteaza din acest buget
, din bugetul de stat se aloca in anul 2012 o subventie de 13,8 miliarde lei", se arata in document. In acest an, pentru plata pensiilor au fost transferate de la bugetul de stat 13,9 miliarde lei.

Veniturile totale sunt diminuate cu 2,7 miliarde lei, echivalent al cotei de 3,5% (in crestere de la 3% in acest an) aferenta pensiilor private obligatorii.

Bugetul asigurarilor sociale de stat este programat pentru anul viitor cu un excedent de 170,9 milioane lei (fata de 253,9 milioane lei in acest an), care reprezinta rezultatul financiar al sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Guvernul amana dublarea alocatiilor pentru copii pana la 1 august