Cheltuielile bugetare destinate investitiilor vor creste anul viitor cu 3,3 miliarde de lei, la 38,7 miliarde de lei, iar ponderea sumelor alocate pentru astfel de proiecte va urca de 6,4% la 6,5% din PIB, dar se va plasa sub procentajele din 2009 si 2010, potrivit unui document guvernamental, potrivit Mediafax.
Pentru 2011, Guvernul estimeaza ca investitiile vor totaliza 35,4 miliarde de lei, echivalentul a 6,4% din PIB. In 2010, pentru proiectele de investitii au fost alocate sume reprezentand 6,6% din PIB, in timp ce in 2009 ponderea a fost de 7,1% din PIB.

Din totalul cheltuielilor bugetare in 2012, investitiile reprezinta 18,3% si sunt pe locul trei ca marime, dupa cheltuielile cu asistenta sociala si cele de personal, care impreuna trec de 50% din total.

Pe componente, cea mai mare contributie, desi in scadere, va fi adusa de cheltuielile de capital, respectiv 3,6% din PIB.

Singurul capitol la care sunt prevazute cresteri procentuale este cel privind proiectele cu finantare europeana nerambursabila, unde sumele estimate vor ajunge in 2012 la 2% din PIB, fata de 1,4% in acest an.

"Prioritizarea proiectelor de investitii se va baza pe studii de fezabilitate si va lua in considerare criterii precum analiza cost-beneficii, cota de finalizare estimata, cat de bine a fost gestionata implementarea proiectului de catre minister pana la aceasta data si corespondenta cu prioritatile strategice ale guvernului", se arata in document

Potrivit documentului, investitiile de anul viitor vor viza lucrari de infrastructura in domeniile transport, mediu, rurale, din educatie si sanatate, energie, prioritare avand cele finantate din fonduri externe nerambursabile. Sunt prevazute modernizarea si asfaltarea a 10.000 de kilometri de drumuri judetene si de interes local si realizarea de legaturi cu drumurile nationale si cu sistemul de autostrazi.

In programul de investitii mai sunt incluse constructiile locuinte pentru tineri, locuintele sociale, reabilitarea termica a blocurilor de locuinte, precum si sprijinirea proiectelor realizate de microintreprinderi, cu o vechime mai mica de doi ani, prin programul "Start".

Cheltuielile cu investitiile ar urma sa creasca cu 0,74 puncte procentuale in perioada 2013-2015, de la 7,41 % din PIB in anul 2013 la 8,15% din PIB in 2015.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri