Franks, FMI: Pensiile si salariile ar putea creste cu 3-4% in 2012

Pensiile si salariile vor ramane la nivelul actual in prima jumatate a anului viitor, insa ar putea creste modest in a doua parte, cu 3-4%, daca evolutia economiei si a bugetului o vor permite, afirma Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, potrivit Mediafax.

"Cred ca discutam despre o marire modesta, eventual in acord cu inflatia, poate un pic mai mult. Dar va trebui decisa (majorarea - n.r.) in functie de evolutia bugetului. Trebuie sa vezi ce spatiu de manevra exista, dar este clar ca nu intra in discutie o marire importanta. Poate ceva care sa compenseze inflatia, in jur de 3-4%", a spus Franks la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV.

El a mentionat ca nu a discutat cu autoritatile romane un termen pentru eventualele cresteri a salariilor si a pensiilor.

"N-am discutat termene exacte cu Guvernul. Guvernul este decis sa astepte, sa vada ce se va intampla (...) Din punct de vedere economic, este o abordare prudenta. N-am discutat cu ei raportul dintre alegeri si majorarea salariilor. Le-am spus guvernantilor ca ar fi prudent sa respecte prevederile legii responsabilitatii fiscale, conform careia nu pot creste salariile si pensiile cu sase luni inainte de alegeri. Este o prevedere importanta din legea responsabilitatii fiscale, ce vizeaza depolitizarea in ceea ce priveste majorarea salariilor si a pensiilor", a mai spus Franks.

Proiectul de buget pregatit de Guvern prevede inghetarea pensiilor pe intreaga perioada a anului viitor, fara indicii de majorare a acestora si a salariilor in al doilea semestru.

1. Credeti ca pensiile si salariile vor creste in 2012?Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri