Ministerul Finantelor Publice va imprumuta 1,3 miliarde euro de pe pietele internationale pentru a acoperi jumatate din deficitul bugetar de anul viitor, iar suma contractata din extern ar putea atinge 2,8 miliarde euro, in conditiile in care ajung la scadenta doua emisiuni in euro, scrie Mediafax.
Guvernul si-a bugetat pentru 2012 un deficit in termeni nominali de 11,2 miliarde de lei, iar 50% din suma ar urma sa fie acoperita din imprumuturi de pe plan extern, potrivit raportului privind proiectul de buget pe anul viitor.

Finantele isi propun ca 46,5% din deficit sa fie acoperit din surse de pe piata interna, iar pentru diferenta de 3,5%, mizeaza pe sumele recuperate de AVAS.

In mai 2012 ajunge la scadenta un imprumut de 700 milioane de euro contractat de pe pietele internationale in 2002, dar si o emisiune de titluri pe piata interna, denominata in euro, in suma de 793,8 milioane de euro.

Surse oficiale au declarat ca Finantele nu vor mai emite in 2012 obligatiuni denominate in euro de pe piata interna, in conditiile in care bancile locale nu mai pot miza la fel ca in trecut pe liniile de finantare din partea bancilor-mama.

In conditiile in care Finantele vor acoperi de pe plan extern jumatate din deficitul bugetar, dar si ambele emisiuni de obligatuini care ajung la maturitate, atunci suma totala de finantat de pe pietele internationale ar ajunge la 2,8 miliarde de euro.

Pentru acest an, Guvernul estimeaza ca deficitul bugetar va fi finantat in proportie mai mica din extern, respectiv 46% din total, in timp ce imprumuturile interne vor acoperi 52,4% din necesar. Diferenta este reprezentata de sumele recuperate de AVAS.

Guvernul a aprobat la mijlocul anului trecut un program de emisiuni MTN pe piata internationala pe o perioada de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro. Finantele si-au propus ca prin acest program sa acceseze pietele internationale de cel putin doua ori pe an.

In prima emisiune a programului din iunie, Finantele au atras 1,5 miliarde euro din vanzarea de obligatiuni pe cinci ani la un randament de 5,29%.

Pe 11 noiembrie, Ministerul Finantelor Publice a inceput un turneu de promovare tot in cadrul programului, pentru o emisiune de obligatiuni pe piata SUA, prin care intentioneaza sa vanda titluri de cel putin 500 de milioane de dolari si maxim 2 miliarde de dolari, la o maturitate de minim cinci ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri