Economia a crescut in al treilea trimestru cu 1,9% fata de precedentele trei luni si cu 4,4% comparativ cu perioada similara a anului trecut, inregistrand cele mai mari cresteri din ultimii trei ani, releva primele estimari ale Institutului National de Statistica (INS).
Conform primelor estimari, produsul intern brut in trimestrul III 2011 a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,9% comparativ cu trimestrul II 2011 (date ajustate sezonier).

Fata de acelasi trimestru din anul 2010, PIB a inregistrat o crestere cu 4,4% pe seria bruta si cu 4,5% pe seria ajustata sezonier.

In perioada primele noua luni din 2011 produsul intern brut a crescut comparativ cu perioada corespunzatoare din anul 2010 cu 2,7%, pe serie bruta si cu 2,6% pe serie ajustata sezonier.

Presedintele Traian Basescu a declarat recent ca este de parere ca se va inregistra o crestere economica de 3% in trimestrul 3 din 2011 fata de trimestrul 3 din 2010, mentionand ca cele mai importante cresteri se inregistreaza in agricultura - 12%, constructii - 10% si turism - 19%.

La cea mai recenta evaluare a acordului cu FMI, incheiata saptamana trecuta, autoritatile si insitutiile financiare internationale au mentinut prognoza de crestere economica de 1,5% pentru acest an, dar au redus semnificativ estimarea pentru anul viitor, la circa 2%.

Cum se obtine deficit zero

Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri seara la TVR, raspunzand unei intrebari, ca la deficit zero - situatie in care statul nu trebuie sa se imprumute - se ajunge reducand cheltuielile de functionare a statului, cu personalul in primul rand.

Un moderator a spus ca sunt multi cei care sustin ca previziunea enuntata recent de seful statului privind obiectivul de deficit zero in 2013 ne condamna la subdezvoltare sau la o noua indatorare care nu va putea fi suportata. "Daca ai deficit zero pentru ce sa te mai imprumuti? E zero, doamna, asta inseamna nimic. Deci si pentru mine si pentru dumneavoastra si pentru telespectatori si pentru cei care reclama ca asta inseamna indatorare mai mare: zero inseamna nimic. Cand ai deficit nimic nu trebuie sa imprumuti nimic", a replicat seful statului, potrivit Mediafax.

Intrebat cum se poate ajunge in aceasta situatie, Basescu a raspuns: "Reducandu-ne cheltuielile de functionare a statului, cu personalul in primul rand".

"La inceputul anului 2009 erau 1.450.000 de salariati. Acum sunt 1.250.000 si trebuie sa ajungem la 1.150.000 la sfarsitul anului 2012, adica sa debirocratizam fizic statul si, ca efect al lipsei de purtatori de hartii prin ministere, agentii, va trebui sa simplificam legislatia", a adaugat presedintele.

El a mai spus ca Romania are de optat intre riscurile unei austeritati care nu stimuleaza cresterea si o situatie in care imprumuturile pentru acoperirea deficitului sunt foarte mari.

"Noi avem de optat intre riscurile unei austeritati care nu stimuleaza cresterea, ceea ce inseamna un deficit mic, de 1,9%, sau un deficit de 3%, care e mai putin riscant din punct de vedere al operarii lui ca o frana pentru cresterea economica, dar preturile la care ne imprumutam pentru acoperirea deficitului sunt foarte mari. Intre aceste doua riscuri noi am preferat riscul cel mai mic, al unui deficit care sa nu stimuleze cresterea economica, plecand de la realitatea ca avem si alte resurse de crestere", a spus Traian Basescu.

El a adaugat ca Romania va incepe sa-si plateasca din datorii in primul an cu excedent bugetar, adica 2014.

"Stiti cand va incepe Romania sa plateasca inapoi din datorii? In primul an in care avem excedent la buget. In 2014, din crestere economica. Ca sa nu dramatizam (...) Trimestrul III - cresterea va fi de peste 4% din PIB, din cresteri in constructii (...) Pentru anul acesta cresterea prognozata pentru Romania este 1,1% pe tot anul. Am avut 1,7 in primul trimestru, am avut 1,4 in al doilea, avem 4,4 in al treilea si sa speram ca vom avea 2,5 in al patrulea. Asta ne-ar permite sa inchidem anul cu o crestere economica de peste 2%. In practica, pentru ca cifra asta si cele din trimestrul I si II nu sunt in teorie, sunt practice, in conditiile in care am avut un consum scazut. Avem cresterile asa: constructiile 7,2%, agricultura, crestere medie 25%, industria 5,5%, turismul, crestere 17%", a spus Basescu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri