"Cu o cifra substantial mai buna decat asteptarile pentru trimestrul al treilea, cresterea economica din 2011 in ansamblu ar trebui sa fie cu mult peste prognoza noastra de 1,5%, chiar si in cazul unei cifre slabe in trimestrul patru, scrie Mediafax.

Produsul Intern Brut (PIB) real a crescut deja cu 2,7% in primele noua luni fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, credem ca PIB-ul ar putea creste cu 2,5% in 2011", se arata intr-o analiza a Raiffeisen.

Institutul National de Statistica a anuntat ca PIB-ul a crescut cu 4,4% in trimestrul al treilea raportat la perioada corespunzatoare a anului trecut, respectiv cu 1,9% fata de trimestrul al doilea. Ambele cifre s-au plasat cu mult deasupra estimarilor din piata, noteaza Raiffeisen.

INS va prezenta la inceputul lunii decembrie a doua estimare privind PIB-ul din trimestrul al treilea, precum si factorii care au influentat evolutia, insa Raiffeisen apreciaza ca cifrele se datoreaza in principal agriculturii, care a adus o contributie pozitiva puternica la cresterea economica, atat in termeni anuali cat si trimestriali.

Totodata, subsidiara locala a bancii austriece noteaza ca toate sectoarele (industria, constructiile, serviciile) au adus contributii pozitive la PIB in perioada analizata. Raiffeisen estimeaza ca rata de crestere a PIB a fost sprijinita si de consum, investitii si exporturi nete.

Presedintele Traian Basescu a declarat luni seara ca economia a avansat cu 4,4% in trimestrul al treilea.

Citeste si:

"Am avut 1,7 in primul trimestru, am avut 1,4 in al doilea, avem 4,4 in al treilea si sa speram ca vom avea 2,5 in al patrulea. Asta ne-ar permite sa inchidem anul cu o crestere economica de peste 2%. In practica, pentru ca cifra asta si cele din trimestrul I si II nu sunt in teorie, sunt practice, in conditiile in care am avut un consum scazut. Avem cresterile asa: constructiile 7,2%, agricultura, crestere medie 25%, industria 5,5%, turismul, crestere 17%", a spus seful statului.

Banca anticipeaza ca INS va revizui in sens pozitiv ratele de crestere a PIB pentru primele doua trimestre, de la nivelurile estimate initial de plus 0,5%, respectiv 0,2% fata de trimestrul anterior.

Contributia ridicata a agriculturii la cresterea PIB in 2011, posibil de pana la un punct procentual, presupune insa riscul unei contributii negative in 2012 din cauza efectului de baza, anticipeaza Raiffeisem.

In plus, banca observa semnale clare de incetinire a activitatii economice pe pietele externe, care ar putea reduce contributia exporturilor la PIB anul viitor. De asemenea, consumul si investitiile continua sa evolueze intr-un ritm lent.

In consecinta, Raiffeisen noteaza ca estimarea privind cresterea economica a Romaniei din 2012, de 1,8%, ar putea fi optimista.