Liderii coalitiei au convenit ca proiectul de buget pentru 2012 sa fie aprobat de Guvern saptamana viitoare, probabil intr-o sedinta speciala, mai multi ministri, in principal cei ai UDMR, fiind nemultumiti de fondurile repartizate, in timp ce membri ai coalitiei, inclusiv din partea PDL, reclama fondurile insuficiente repartizate autoritatilor locale, au declarat surse oficiale, informeaza Mediafax.
Potrivit acestora, proiectul de buget ar urma sa fie aprobat de Guvern la finele saptamanii viitoare, pe 25 noiembrie, si sa fie trimis Parlamentului la 28 noiembrie.

"In coalitie exista la acest moment mari nemultumiri legate de repartizarea fondurilor, in principal din partea ministrilor UDMR, astfel ca discutia trebuie reluata pornind de la fiecare minister in parte", au aratat sursele.

Un alt motiv de nemultumire este legat de fondurile destinate administratiei locale, mai multi membri ai coalitiei, inclusiv din partea PDL, reclamand ca alocarile sunt insuficiente fata de necesitatile pe plan local.

Impreuna cu proiectul de buget, Guvernul ar urma sa modifice Legea finantelor publice locale, printr-o ordonanta de urgenta care reduce cota lunara defalcata din impozitul pe venit repartizata autoritatilor locale cu 5,5 puncte procentuale, de la 77% la 71,5%, si stabileste ca incasarile din impozitul pe veniturile din pensii vor fi varsate integral la bugetul de stat.

Coalitia s-a reunit la Guvern, intr-o sedinta la care sunt prezenti si mai multi ministri, pentru a discuta despre proiectul de buget pe anul viitor si a doua rectificare a bugetului din acest an.

In forma actuala, proiectul de buget pentru anul viitor prevede taieri de fonduri pentru jumatate dintre ministere, inclusiv la Educatie, Cultura, Agricultura si Justitie, dar si pentru Parlament, comparativ cu alocarile din acest an, si bugete mai mari pentru Sanatatate, Aparare, Administratia Prezidentiala, institutii din sistemul juridic, servicii de informatii.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat insa ca nu poate accepta ca deficitul din 2012 sa fie realizat pe seama Ministerului Culturii si s-a aratat convins ca vor fi identificate resursele prin care ministerul sa aiba anul viitor un buget "foarte apropiat" de cel din acest an, singura reducere acceptata fiind suma pentru Festivalul "Enescu".

Proiectul de buget a fost discutat saptamana trecuta in sedinta de guvern, surse participante declarand ca principalele obiectii au fost ridicate de catre ministrii UDMR, care au reclamat ca fondurile rezervate culturii si educatiei sunt mai mici decat alocatiile din acest an si au cerut suplimentarea acestora.

In acelasi timp, surse oficiale au declarat recent ca Guvernul va opera pana la finele lunii noiembrie o rectificare bugetara negativa, prin care va taia din alocari la majoritatea institutiilor, Ministerul Sanatatii fiind printre putinii ordonatori de credite care vor primi bani, pentru plata arieratelor.

Rectificarea bugetara, a doua din acest an, va fi una negativa, deoarece totalul incasarilor este sub nivelul prognozat, iar cresterea economica sustinuta de productia din agricultura nu a adus si venituri bugetare, sectorul agricol fiind slab fiscalizat si caracterizat de evaziune fiscala ridicata.

O resursa importanta pe care se bazeaza Guvernul sunt insa economiile consemnate la bugetul de somaj, rezultate dintr-un numar mai scazut de someri fata de cel preconizat. Toate aceste fonduri suplimentare vor fi utilizate in principal pentru acoperirea lipsei de incasari si plata unei parti din arieratele sistemului de sanatate.

Premierul Emil Boc a afirmat, marti seara, ca rectificarea bugetara va fi efectuata in aceasta saptamana sau cel tarziu saptamana viitoare, cu suplimentari de fonduri la ministerele Sanatatii, Culturii si la institutiile care se ocupa de derularea unor investitii in infrastructura.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri