O schimbare de paradigma este iminenta si se va concretiza in urmatorii 5-10 ani, in contextul in care odata cu criza financiara din 2008 s-a incheiat o faza a capitalismului care a durat peste trei decenii, a spus Mikio Kumada, strategul global al LGT Capital Management, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Economistul crede ca in prezent se duce o lupta intre "atitudinea invechita", reprezentata de cei care nu au inteles ca pietele s-au schimbat, si noile forte ale economiei, in sensul noilor abordari.

"Va exista o schimbare de paradigma, care va avea loc in urmatorii 5-10 ani", afirma Mikio Kumada.

Criza financiara din 2008-2009 a potentat aceasta transformare si a declansat intrarea intr-o Noua Economie. Multi au numit criza din 2008 o "lebada neagra", Roubini spunea ca este "o lebada alba", dar Kumada crede ca nu este decat un exemplu clasic de criza pe formatul "boom and bust".

Din punct de vedere istoric, fiecare criza a fost perceputa ca fiind cea mai mare, dar asta nu inseamna ca este "o lebada neagra".

"De fapt nici nu prea conteaza ce tip de pasare a fost [...] Eu privesc aceasta criza ca un fel de memento ca lumea nu s-a schimbat si ca acest ciclu de crestere si declin merge mai departe", a spus Kumada.

Totusi, strategul LGT crede ca provocarea acestei crize a fost incheierea unei faze a capitalismului global, faza care in ultimii 30 de ani a avut succes, dar odata cu crah-urile din 2001 si 2008 aceasta etapa s-a incheiat si vedem acum o schimbare de paradigma.

Totodata, Kumada subliniaza ca este nevoie sa regandim modelul care a prevalat in ultimii 30 de ani, model bazat pe outsourcing si reglementare putina.

El explica ca modelul urmat de tarile industrializate era sa produca in alte piete, sa consume acasa si sa finanteze acest mecanism prin piata de capital si tranzactii financiare.

"Acest model poate sa mearga pentru cateva decenii, dar nu va merge la infinit. Probabil modelul se va inversa, cel putin in parte, in masura in care factorii de decizie vor realiza ca au nevoie de capacitati de productie in propria economie", mentioneaza strategul global al LGT.

Europa risca sa piarda doua decenii, la fel cum a patit Japonia

Mikio Kumada avertizeaza ca exista un risc semnificativa ca Europa sa intre intr-un proces de japonizare, adica sa aiba "unul sau doua decenii" cresteri economice zero sau foarte mici.

Riscurile sunt mai mari pentru economiile mature din zona euro, mai putin pentru cele emergente, dar scenariul acest ar putea fi evitat in contextul actiunilor pe care le vor lua factorii de decizie politici sau din sfera economica in urmatoarele luni.

Kumada recunoaste ca Japonia a facut prea putine reforme pentru a evita "deceniul pierdut", iar acestea fost luate prea tarziu.

"Principalul motiv pentru care s-a ajuns la acest rezultat este conservatorismul societatii japoneze si problema imbatranirii populatiei, situatie similara oarecum cu cea a Germaniei", explica oficialul LGT.

In plus, japonezii au foarte mult cash, ceea ce creaza o predispozitie catre deflatie.

Pe de alta parte, Statele Unite sunt mult mai increzatoare ca pot trece peste aceasta perioada tiparind bani. Astfel, Europa este pusa acum in fata unei decizii: sa mearga mai mult pe modeul SUA sau sa urmeze traiectoria deflationista a Japoniei.

"Daca ar fi vorba doar de germani, as paria ca vor urma modelul japonez, dar sunt si influente franceze, avem si un italian la sefia BCE, asa ca lupta este deschisa. Vom vedea in urmatoarele luni ce curs va fi urmat", afirma Kumada.

Lectia pe care trebuie sa o invatam din exemplul Japoniei este "sa nu asteptam prea mult". "Timpul este un aliat important, dar poate fi si un inamic".

In acelasi timp, strategul LGT spune ca nu este corect ca europenii sa fie criticati atat de mult din cauza adancirii crizei datoriilor. "Nu trebuie sa uitam ca Europa nu este o singura natiune si aici este si problema", puncteaza Mikio Kumada.

Totusi, el nu se teme prea mult de o disolutie a zonei euro, desi "riscul este mult mai mare acum". Pe langa instrumentele la dispozitia Bancii Centrale Europene (BCE), lansarea eurobond-urilor ar usura mult sarcina consolidarii zonei euro, pentru ca acestea implica unificarea fiscala si politica.

"Important este sa se accelereze luarea deciziilor care vor facilita unificarea fiscala, daca vrem sa mai avem moneda europeana", conchide Kumada.

Europa a pus prea mult accent pe austeritate

In privinta masurilor de austeritate pe care numeroase guverne din Europa le-au aplicat, Kumada crede ca acestea au fost duse totusi la extrem, iar "faptul ca s-a pus prea mult accent pe acestea nu a fost un lucru prea destept, pentru ca la finalul zilei lucrurile au aratat mai rau".

Strategul LGT mentioneaza ca are sens sa mizezi si pe austeritate in tarile cu datorii prea mari, cum sunt economiile din sudul Europei, intrucat datoriile acestora nu erau sustenabile, iar lipsa unei actiuni nu insemna decat sa astepti ca aceste economii sa intre in colaps.

Mikio Kumada sustine ca masurile de austeritate ar fi trebuit combinate cu masuri de stimulare, precum cele luate in Statele Unite sub denumirea quantitative easing, pentru ca in acest fel ar fi "existat o sansa ca dupa cateva trimestre de austeritate, cresterea sa revina".

"Acum este foarte greu de crezut ca va reveni cresterea, tinand cont ca doar s-a taiat din cheltuieli. Este o situatie dificila pentru Europa", concluzioneaza Kumada.

LGT este un grup de investitii detinut de Casa Princiara din Liechtenstein, familie care se administraza afacerea de "private banking" si "asset management" de 80 de ani. Grupul avea la mijlocul acestui an active sub administrare de 88 miliarde franci elvetieni.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
FMI: Cu cât afecteaza epidemia cu coronavirus avansul economiei mondiale
Setari Cookie-uri