Pensia medie platita celor 159.000 de fosti militari, politisti si angajati ai serviciilor de informatii a crescut dupa recalculare cu peste 30%, de la 1.755 de lei la 2.289 de lei pe luna, desi Ministerul Muncii anticipa o reducere, se arata in opinia Consiliului Fiscal privind proiectul de buget.

"Cu toate ca initial exercitiul de recalculare a pensiilor speciale anticipa, conform calculelor Ministerului Muncii, economii bugetare substantiale la nivelul cheltuielilor cu pensiile, in cele din urma putem constata ca acest demers s-a concretizat in cheltuieli suplimentare cu pensiile aferente celor 159.000 de pensionari din aceasta categorie (aproximativ 1 miliard de lei cheltuiala anuala suplimentara), in conditiile in care pensia medie corespunzatoare creste in urma recalcularii de la 1.755 lei (nivel utilizat pentru fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2011) la 2.289 lei in anul 2012 (o crestere medie de 30,4%)", precizeaza Consiliul Fiscal, citat de Mediafax.

Potrivit unei expuneri de mnotive atasate proiectului de lege privind bugetul asigurarilor sociale de stat pe 2012, la stabilirea necesarului de fonduri pentru plata pensiilor s-au avut in vedere 4,76 milioane de pensionari de asigurari sociale platiti prin Casa Nationala de Pensii Publice, cu o pensie medie lunara de 747 lei si 159.000 pensionari platiti prin Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor si Serviciul Roman de Informatii, cu o pensie medie lunara de 2.289 lei.

Fondurile destinate platii pensiilor din sistemul public de pensii pentru anul 2012 sunt in suma de 47,07 miliarde lei, respectiv 8,1% din PIB.

Consiliul Fiscal este o autoritate independenta, compusa din cinci membri cu experienta in domeniul politicilor macroeconomice si bugetare, care sprijina activitatea Guvernului si a Parlamentului in procesul de elaborare si derulare a politicilor fiscal-bugetare, pentru a asigura calitatea prognozelor macroeconomice care stau la baza proiectiilor bugetare si a politicilor fiscal-bugetare pe termen mediu si lung.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri