Romnia are, n prezent, una dintre cele mai reduse rate ale somajului dintre statele membre ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a pus la punct un program care ofera dobnzi subventionate pentru persoanele ncadrate n categorii defavorizate. n acest fel, un ntreprinzator si poate reduce costurile de finantare daca angajeaza, spre exemplu, someri. Si studentii pot obtine credite cu dobnzi mici daca se decid sa investeasca ntr-o afacere.
Licitatia pentru derularea programului pus la punct de ANOFM a fost cstigata de Banca Comerciala Romna. Programul este destinat ntreprinderilor mici si mijlocii, unitatilor cooperatiste, asociatiilor familiale, persoanelor fizice, precum si somerilor sau studentilor care nfiinteaza IMM-uri, unitati cooperatiste, asociatii familiale sau devin persoane fizice. Dobnda este cea mai buna de pe piata: 50% din dobnda de referinta stabilita de Banca Nationala. Daca initiati o afacere ntr-un judet n care rata medie a somajului este peste media nationala, dobnda scade la jumatate, pna la nivelul de 25% din dobnda de referinta a BNR.

Valoarea creditului acordat se stabileste n raport cu numarul locurilor de munca nou-create. Suma alocata pentru fiecare loc de munca astfel creat este de 10.000 RON, fara nsa ca valoarea totala a creditului sa depaseasca 1.000.000 RON pentru fiecare beneficiar de credit.
Programul de activitate pentru anul 2005, care se va ncheia n vara acestui an, are un buget de 140.000.000 RON. Fondul de creditare, respectiv banii destinati acordarii de credite, se cifreaza la 56.000.000 RON.

Prioritate la aprobare au proiectele privind angajarea de persoane defavorizate sau supuse riscului de marginalizare, respectiv absolventii, somerii unici ntretinatori de familie, somerii peste 45 de ani si rromii.

Bani pentru studentii la zi

Studentii beneficiaza de credite daca nfiinteaza sau dezvolta individual sau mpreuna cu alti studenti IMM-uri, unitati cooperatiste, asociatii familiale sau desfasoara n mod independent o activitate economica n calitate de persoana fizica autorizata. Pentru a beneficia de credite subventionate, studentii trebuie sa fie la prima facultate si sa aiba maximum 30 de ani. De asemenea, sunt admisi doar studentii care urmeaza studiile la cursuri de zi, intr-o institutie de nvatamnt superior de stat sau particular, autorizata sau acreditata.

Persoanele fizice autorizate pot beneficia de credite din bugetul asigurarilor pentru somaj pentru finantarea propriilor locuri de munca, iar asociatiile familiale beneficiaza de credite proportional cu numarul membrilor de familie care fac parte din asociatie.

Nu se acorda credite pe termen de pna la un an agentilor economici care activeaza n industria carboniera si a constructiilor navale, si nici credite pe termen de pna la trei ani agentilor economici care activeaza n industria siderurgica, industria fibrelor sintetice, industria autovehiculelor si a constructiilor navale.

Ce se finanteaza

Creditele acopera o gama larga de cheltuieli. n principal, sunt finantate stocurile de materii prime, cheltuielile de capital (utilaje si echipamente, instalatii de lucru, constructii, mijloace de transport, calculatoare etc.), precum si investitiile complexe care necesita finantarea concomitenta a cheltuielilor de capital si a stocurilor de materii prime, materiale si obiecte de inventar.

Creditele pentru finantarea cheltuielilor de capital se acorda pe o perioada de maximum 3 ani. n cadrul termenului de rambursare, se poate include, la cererea solicitantului, o perioada de gratie de pna la 6 luni. Creditele pentru finantarea stocurilor de materii prime, materiale si obiecte de inventar au termen de rambursare de cel mult un an.
Creditele subventionate pot fi folosite si pentru cumpararea de terenuri, imobile, apartamente sau alte spatii necesare obiectului legal de activitate, mijloace de transport, echipamente de calcul ori alte cheltuieli de acest gen, cu conditia ca utilizarea bunurilor achizitionate sa contribuie la dezvoltarea activitatilor de productie, servicii sau turism, precum si la crearea de noi locuri de munca.

BCR poate acorda credite si pentru achizitionarea de bunuri n sistem leasing, n proportie de 100% din avansul solicitat de societatea de leasing sau 100% din valoarea reziduala a bunului, fara a depasi 75% din valoarea totala a investitiei.

Aport propriu de 25%

Ponderea creditului acordat n valoarea totala a investitiei sau n valoarea materiilor prime supuse finantarii poate fi de cel mult 75%. Aportul propriu, reprezentnd cel putin 25% din valoarea totala a cheltuielilor efectuate, poate fi constituit fie din lichiditati nregistrate n contul curent al solicitantului, fie prin realizarea efectiva a unei parti din proiect, fie din bunuri (terenuri, cladiri, echipamente, software si capital circulant) legate de investitie, care fac parte din devizul general cuprins n studiul de fezabilitate. Contributia proprie nu poate face nsa obiectul unui alt ajutor de stat.

Aportul propriu poate fi dovedit sau cheltuit de mprumutat fie nainte de efectuarea tragerilor din creditul aprobat, fie odata cu acestea, cu respectarea la fiecare tragere a ponderii de cel putin 25% pentru contributia personala si cel mult 75% pentru sumele acordate din credit.

Documentatia solicitata

Primul pas pentru accesarea unui astfel de credit este obtinerea documentatiei de la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti, pe teritoriul careia si are sediul solicitantul. Pentru obtinerea creditului sunt necesare o serie de documente privind activitatea firmei, printre care figureaza ultimul bilant contabil depus, ultimele trei balante de verificare, dovada achitarii obligatiilor fiscale catre stat, studiul de fezabilitate al proiectului de investitii pentru care se solicita creditul, graficul crearii noilor locuri de munca, graficul estimativ de rambursare a creditului, dar si o declaratie pe proprie raspundere referitoare la numarul de salariati si disponibilizarile din ultimele 12 luni. La acestea se adauga alte documente solicitate de banca, precum bugetul de venituri si cheltuieli, devize estimative ntocmite de societati de constructii pentru valoarea totala a investitiei sau documente justificative din care sa rezulte valoarea declarata a surselor proprii consumate etc.

Controale drastice

Pe parcursul derularii creditelor, agentiile pentru ocuparea fortei de munca efectueaza verificari periodice privind respectarea conditiilor asumate de mprumutat, respectiv destinatia creditului, respectarea graficelor de angajare, precum si respectarea ponderii prevazute de lege privind veniturile din activitatea de comert n total venituri din activitate.
Beneficiarul are obligatia sa creeze un loc nou de munca cu program normal de lucru si sa angajeze persoane provenind din rndul somerilor n proportie de cel putin 50% din numarul locurilor de munca nou-create. n cazul nerespectarii acestei ultime conditii, beneficiarul va suporta o penalitate egala cu marimea creditului acordat pentru fiecare loc de munca neocupat. Angajatii nu pot fi concediati mai devreme de trei ani de la data ncadrarii. Daca raporturile de munca nceteaza din alte cauze nainte de acest termen, angajatorul are obligatia de a ncadra, n termen de 30 de zile, pe locul de munca respectiv, o alta persoana. O conditie suplimentara vizeaza mentinerea locurilor de munca nou-create pentru cel putin cinci ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri