Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul viitor, documentul urmand sa fie transmis Parlamentului spre dezbatere si adoptare, potrivit Mediafax.

Conform legii, proiectul de buget pentru anul urmator trebuia transmis Parlamentului de catre Guvern pana la 15 octombrie, dar Executivul a asteptat finalizarea negocierilor din aceasta toamna cu Fondul Monetar International si prezentarea de catre Comisia Europeana a prognozei de crestere economica pentru anul viitor inainte de a aproba bugetul.

Aprobarea de catre Guvern a proiectului de buget pentru 2012 a fost amanata si de liderii coalitiei, dupa ce mai multi ministri, in principal cei ai UDMR, s-ar aratat nemultumiti de fondurile repartizate, in timp ce membri ai coalitiei, inclusiv din partea PDL, au reclamat fondurile insuficiente repartizate autoritatilor locale.

Ulterior, Kelemen Hunor, presedinte al UDMR si ministru al Culturii, a declarat ca bugetul de pornire pe anul 2012 al ministerului pe care il coordoneaza nu va fi mai mic decat cel din acest an, asa cum prevedea proiectul initial.

Bugetul general consolidat pentru anul viitor a fost construit pe venituri totale de 195,3 miliarde lei si cheltuieli totale de 206,5 miliarde lei, care conduc la un deficit nominal de 11,2 miliarde lei, reprezentand 1,9% din PIB pe metodologia cash si sub 3% pe standarde europene.

Veniturile bugetare reprezinta o pondere de 33,7% din PIB, in crestere cu 0,3 puncte procentuale fata de acest an, cele mai mari ponderi fiind inregistrate de contributiile sociale, TVA si accize.

Cheltuielile bugetare estimate au o pondere de 35,6% din PIB, fata de 37,8% din PIB in 2011.

Resursele bugetare interne alocate pentru investitii vor scadea anul viitor cu 1,3-2 miliarde lei fata de sumele programate in 2011, dar Guvernul spera sa compenseze printr-o absorbtie a fondurilor europene in crestere cu aproape 50%.

Concomitent, subventiile scad la 0,91% din PIB, fata de 1,2 % din PIB in acest an, cheltuielile de personal continua sensul descendent si in anul 2012, ajungand la 6,9 % din PIB, de la 7,5% in acest an, cu perspectiva cresteri acestora in cursul anului pana la 7,2%, in cazul in care conditiile economice vor permite acest lucru.

In acest uiltim scenariu, Guvernul ar putea aloca 1,7 - 1,8 miliarde de lei pentru majorarea salariilor de la mijlocul anului viitor, ceea ce inseamna o majorare a fondurilor de salarii cu 4,5%.

Crestere economica este estimata in intervalul 1,8% si 2,3%.

Sursa foto : freedigitalphotos.net


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
BNR urmează tendința globală și reduce dobânda cheie
Setari Cookie-uri