Consiliul Fiscal recomanda Guvernului sa stabileasca pentru ministere si alti orodonatori principali de credit tinte trimestraile privind absorbtia fondurilor europene, care apare esentiala in constructia bugetara pentru compensarea efectelor negative ale crizei asupra fluxurilor de capital, potrivit Mediafax.
"Consiliul fiscal apreciaza angajamentul Guvernului pentru imbunatatirea substantiala a absorbtiei fondurilor europene, mai ales intr-un context international dificil care creeaza constrangeri in finantarea necesarului de investitii. Absorbtia fondurilor europene devine astfel esentiala pentru compensarea efectelor negative cauzate de criza datoriilor suverane asupra fluxurilor de capital. In aceste sens, Consiliul fiscal recomanda stabilirea de tinte trimestriale de absorbtie efectiva de fonduri europene, pe ordonatori de credite, care sa fie monitorizate cu strictete si care sa permita corectarea rapida a eventualelor deficiente", se arata in opinia Consiliului Fiscal privind proiectul de buget pentru anul 2012.

Proiectul de buget al anului 2012 prevede venituri aferente fondurilor europene de post-aderare de 12,5 miliarde lei (aproximativ 3 miliarde euro) in crestere cu 60% fata de anul 2011. In plus, Guvernul se asteapta la incasari de un miliard de lei din fonduri europene pre-aderare.

Ingrijorarea Consiliului Fiscal este explicabila, intrucat resursele bugetare interne alocate pentru investitii vor scadea anul viitor cu 1,3-2 miliarde lei fata de sumele programate in 2011, dar Guvernul spera sa compenseze printr-o absorbtie a fondurilor europene in crestere cu 50%.

Proiectul de buget indica pentru anul viitor cheltuieli cu investitiile in suma de 37,8 miliarde lei, reprezentand 6,5% din PIB si mai mari cu 2,4 miliarde lei decat valoarea prevazuta pentru acest an, de 35,4 miliarde lei.

Din suma bugetata la investitii pentru anul viitor, peste 18,3 miliarde lei reprezinta insa proiectele care beneficiaza de fonduri europene, incluzand cofinantarea, iar fondurile nete care ar urma sa vina in investitii direct de la UE se cifreaza la aproximativ 11,6 miliarde lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor.

In aceste conditii, cheltuiala interna pentru investitii ar urma sa se ridice la 26,2 miliarde lei.
Cheltuielile cu investitiile bugetate programate pentru acest an se plaseaza la 35,4 miliarde lei, din care 13,7 miliarde lei reprezinta proiecte cu finantare europeana, incusiv cofinantarea.

Fondurile absorbite direct de la UE pentru cheltuielile de investitii sunt estimate la 7,9 miliarde lei, de unde rezulta ca din fonduri locale se cheltuiesc pentru investitii circa 27,5 miliarde lei.
Aceste defalcari anuale demonstreaza o scadere a cheltuielilor interne destinate investitiilor in 2012 cu 1,3 miliarde lei, de la 27,5 miliarde lei la 26,2 miliarde lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri