Zona euro se poate apropia de sfarsit daca liderii politici nu isi asuma responsabilitatea pentru masurile populiste adoptate cu scopul obtinerii de voturi si nu vor aplica politici ferme pentru rezolvarea problemelor, a declarat premierul Emil Boc.

"Uniunea Europeana se intoarce cu fata din nou spre austeritate. Daca prognozele de primavara erau mai optimiste pe cresterea economica cu privire la 2012, acum s-au intors spre o crestere economica de 0,5-0,6% in loc de 2% ,3% sau chiar 4%. Chiar si motoarele economiei UE, Franta si Germania, si-au revizuit in jos prognoza de la in jur de 2% la 0,6-0,8%. Asta spune foarte clar ca trebuie luate masuri clare si decisive din punct de vedere politic si economic", a spus Boc, citat de Mediafax.

El a aratat ca statele UE se afla intr-o situatie dificila din cauza crizei datoriilor suverane, urmare a faptului ca timp de zeci de ani, dupa Al Doilea Razboi Mondial, politicienii si-au castigat popularitate, voturi si putere pe promisiuni electorale fara acoperire in economie.

"Politicienii trebuie sa isi asume acum responsabilitati. Este nevoie de masuri ferme, politice, daca liderii politici nu isi vor asuma aceste masuri, acest scenariu (al sfarsitului monedei euro si zonei euro - n.r.) poate deveni realitate", a spus Boc.

Intrebat insa daca nu crede ca misiunea politicienilor s-a cam incheiat in acest moment, fiindu-le aproape imposibil sa inverseze raul pe care l-au facut, si daca nu ar fi timpul sa vina specialisti in economie, Boc a spus ca "locul politicului nu poate fi luat in lume" si ca tot politicul este acela care trebuie sa rezolve problemele.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si