Oficiali din ministerul de resort spun ca modificarile fiscale de la 1 aprilie vor fi adoptate de Guvern joi
Nici o luna n-a mai ramas pana la 1 aprilie, cand Guvernul s-a hotarat sa impoziteze mai toate castigurile, insa Codul fiscal nu e gata. Desi majorarea impozitului de la 1% la 10% pe castigurile din jocul la bursa, pe veniturile din dobanzi si pe cele din tranzactiile imobiliare trebuia adoptata luni in sedinta Executivului, dezbaterea a fost amanata.
Dupa cum spun oficialii din Ministerul Finantelor, pe textul ordonantei care va face loc acestor masuri in Codul fiscal s-au facut modificari chiar zilele acestea.
Dan Marinescu, consilierul personal al ministrului Finantelor Ionut Popescu, ne-a declarat ca noile impozite vor fi adoptate la viitoarea sedinta a Executivului, joi.

Masuri de impact, "ascunse" in ordonanta

Un ziar central a publicat ieri o serie de alte masuri cu impact major in lumea afacerilor, care se pare ca au fost strecurate in ordonanta in cauza, dar care nu au fost facute publice de Guvern.
Una dintre ele ar prevedea ca firmele care obtin venituri in rate trebuie sa opteze pana la 31 martie daca acestea sa le fie luate in calcul la impozitul pe profit pe masura incasarii sau nu.
In plus, cheltuielile cu asigurarile private de sanatate n-ar mai fi deductibile din impozitul pe profit.
Un alt punct ar prevedea ca investitiile in mijloace fixe amortizabile care au beneficiat de deducerea a 20% din valoarea de intrare pana la 31 martie trebuie pastrate in patrimoniu pe o perioada egala cu cel putin jumatate din durata de viata a bunului. In caz contrar se recalculeaza profitul impozabil si se aplica penalitati.

Totodata, contributiile la ONG-uri si asociatii profesionale n-ar mai fi deductibile.
Sursa citata arata ca accizele la benzina vor fi marite anul acesta pana la nivelul la care ar trebui sa fie in 2007. Aceasta ultima prevedere are si sustinere, in sensul ca fostul ministru de Finante Mihai Tanasescu afirma toamna trecuta ca ne aflam cu accizele la nivelul calendaristic din 2006.

Trecand la lucrurile pe care le cunoastem, adica pe care Guvernul le-a facut publice, 1 aprilie va fi data la care relaxarea fiscala va fi inlocuita de antonimul ei (impovararea fiscala). Executivul va majora impozitul pe veniturile din dobanzi si impozitul pe castigurile din capital, in ambele cazuri fiind operata aceeasi crestere, respectiv de la 1% la 10%. Tot la 1 aprilie se va produce majorarea accizelor la uleiuri minerale, tutun si alcool, cu trei luni mai devreme fata de termenul initial.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat luna trecuta ca este posibil ca impozitele sa fie majorate, ulterior, la nivelul cotei unice de 16%, astfel incat sa fie aplicat un regim uniform de taxare.

Modificarile fiscale trebuie finalizate cu 6 luni inainte de aplicare

Orice modificare legislativa de natura fiscala trebuie finalizata cu 6 luni inainte de aplicare, spune legea. Atat fostul cat si actualul Guvern au incalcat fara rezerve aceasta lege, care practic ar putea sta la baza unui regim fiscal previzibil, o doleanta expresa a investitorilor romani si straini.

Fostul Guvern a strecurat insa in text si formula "de regula", asa ca autoritatile nu pot fi trase la raspundere pentru intarzieri. Acest paragraf ar putea fi insa folosit ca o perioada de referinta. Dar acest lucru nici nu intra in discutie cand modifici legile fiscale in nici macar o luna de zile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri