Economistul Daniel Daianu vorbeste in a doua parte a interviului video acordat wall-street.ro despre sansele pe care Romania le are pentru a trece la un model de crestere economica bazat pe exporturi nete.
Modelul pe care s-a bizuit cresterea economica a Romaniei in ultimul deceniu nu este specific tarii noastre, ci este o particularitate a economiilor emergente din Europa Centrala si de Est.

Daniel Daianu remarca ca, pe langa criza datoriilor prin care trece Europa, se observa si o carenta a modelului de crestere.

“Cresterea de pana acum s-a bazat pe imprumuturi masive, ilustrate de deficite de cont curent in zona celor doua cifre, dar cu diferente notabile intre tari”, a explicat Daianu.

Cehia, Slovacia si Polonia aveau deficite considerabil mai mici decat cele pe care le aveau Romania, Bulgaria sau tarile baltice in anii premergatori crizei.

Economistul crede ca in Romania s-au depasit anumite clisee conceptuale, cum ar fi faptul ca, din cauza veniturilor scazute ale oamenilor, economisirea nu are cum sa depaseasca un anumit prag si prin consecinta trebuie sa ne bazam cresterea pe importul de capital.

Urmareste mai jos partea a doua a interviului acordat de Daniel Daianu.
Prima parte a interviului este disponibila aici.



Economistul considera ca o translatie catre modelul de crestere bazat pe exporturi se poate realiza prin alocarea resurselor in special catre sectoarele "tradeables", adica acele sectoare care sa aduca venituri din exporturi si sa substituie importurile.

Dar realocarea resurselor nu se face la comanda, ci prin stimulente.

“Este nevoie si de o structura a investitiilor adecvata, investitii in sectorul public si in cel privat. Este nevoie si de o intermediere financiara care sa sustina o asemenea alocare de resurse. Bancile care opereaza in Romania au fost mai mult captivate de castigurile pe termen scurt, de finantarea consumului, de finantarea investitiilor in real estate”, apreciaza Daianu.

Economistul crede ca nu poti sa ai o crestere economica durabila daca sectorul privat nu investeste in mod corespunzator, daca nu are strategii pe termen lung, nu se uita la structura investiilor, nu cauta finantari care sa ii permita sa aiba o perspectiva mai indelungata in programarea investitionala.

“Prin urmare va dura pana sa observam o schimbare de macaz, din acest punct de vedere. Noi avem corectii importante in ceea ce priveste dezechilibrele macro, dar trecerea la un nou model de crestere economica va dura”, concluzioneaza Daniel Daianu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri