Presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania este in momentul de fata "foarte afectata" de situatia din zona Euro, afirmand ca tara noastra "plateste o factura grea a intarzierii deciziilor convingatoare in zona Euro", scrie Mediafax.

"Romania este in momentul de fata foarte afectata de situatia din zona Euro. In lunile de vara (...) CDS-ul nostru era la imprumuturi pe zece ani in jur de 200 de puncte, la un an imprumuturile erau cu sub 100 de puncte. Aceasta este prima de asigurare de imprumuturi, iar, in momentul de fata, datorita neincrederii generate de intarzierile pentru Grecia, de ce se intampla in Italia, CDS-ul Romaniei la credite pentru zece ani a depasit 450 si merge in sus cu toata zona. Deci suntem afectati. Romania plateste o factura grea a intarzierii deciziilor convingatoare in zona Euro", a declarat Traian Basescu.

Intrebat daca intarzierea acestor decizii duce la afectarea populatiei Romaniei, Basescu a raspuns afirmativ.

"Va pot spune ce am facut noi. Vazand ce se intampla, am fortat pentru un deficit de 1,9% si nu de 3%. Exact ca sa ne imprumutam mai putin, pentru ca deja orice dobanda peste 7% este extrem de costisitoare. Noi, in luna iunie, am imprumutat cu 5,2 - 5,3, iar acum dobanzile au ajuns la 7,8 - 8%, chiar peste 8. Avem acelasi CDS cu Italia in momentul de fata", a adapugat seful statului.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Basescu: Merkel si Marcon izoleaza estul UE de Vechea Europa