Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat vineri ca preturile la alimente nu vor creste in perioada urmatoare in magazine, insa se teme de o scadere a preturilor la producator din cauza importurilor ridicate.

"Daca imi fac probleme pentru preturi la aceasta data, nu-mi fac probleme la preturile de consum, ci la preturile materiilor prime si ale produselor la producator. Adica ma refer la o scadere foarte accentuata a preturilor la producator, si din cauza faptului ca se importa mult", a spus ministrul, citat de Mediafax.

El spune ca nu vor fi cresteri de preturi la alimente in perioada Craciunului penu ca magazinele nu pot vinde mult si cu preturi mari.

El crede ca nici viitoarea scumpire a gazelor pentru consumatorii industriali nu se va regasi in preturile alimentelor.

"O crestere efectiva a pretului alimentelor din acest motiv va fi atenuata de ceea ce inseamna la aceasta data ofertele de pe piata. Este o oferta buna, mare, care poate atenua mult din cresterea preturilor. Iar reducerea preturilor si a costurilor ... eu vorbesc nu la producatorul de meterie prima sau produs finit sau semifinit, ci la consumator, pentru ca aici sunt marile probleme de diferenta. Acolo nu se consuma nici gaz, nici curent electric, acolo se consuma smecherii, si din smecheriile alea trebuie sa mai taiem, si atunci va fi o corelatie mai buna intre pretul la producator si cel la furnizor. Nu e suficient sa reglezi pretul la procesator si producator, daca nu este reglat si in lantul de distributie pana la consumator. Aici este marea problema", a mai spus ministrul.

Pretul gazelor naturale furnizate companiilor creste cu 5% de la 1 ianuarie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Angajatorii afectați primesc indemnizație de șomaj pentru 75% dintre angajați
Setari Cookie-uri